Detașare vs resemnare în viața cotidiană (recomandare film)

„Se spune că cea mai înaltă formă de înțelepciune este detașarea, în sensul conținut în cuvintele lui Chuang-Tzu,: „Omul perfect își folosește mintea precum o oglindă; nu se atașează de nimic; nu respinge nimic; percepe fără a păstra.” Detașarea înseamnă să nu ai nici regrete legate de trecut, nici temeri legate de viitor; înseamnă să lași viața să își urmeze cursul fără a încerca să intervii în felul în care ea curge și se schimbă, neîncercand să prelungești momentele plăcute și nici să grăbești trecerea celor neplăcute. Asta înseamnă să te miști în pas cu viața, să fii în perfect acord cu muzica ei schimbătoare, asta se înțelege prin ceea ce numim iluminare. Pe scurt, înseamnă detașarea atât de trecut, cât și de viitor și a trăi în eternul Acum.” – Alan Watts (cartea „Devino ceea ce ești„)

Dar…, după cum știm, nu e atât de simplu.

Ne atașăm ușor de oameni, de situații și de lucruri. Nu suntem întotdeauna conștienți de ce o facem și când se întâmplă exact, dar o facem oricum, se întâmplă aproape de la sine. Cel mai ușor ne atașăm de oamenii „iubibili”, de situațiile călduțe, plăcute și convenabile.

Cred că motivul principal pentru care ne atașăm este faptul că sperăm ca acei oameni, acele situații și/sau lucruri să ne ofere senzația de stabilitate, de siguranță și, poate cea mai importantă dar neconștientizată: senzația că timpul stă în loc. Pentru că avem un fel de… alergie la schimbare, la orice fel de schimbare, chiar și la trecerea timpului 😄. Pentru că schimbarea ne tulbură somnul conștienței.

Dar viața unui om se poate schimba radical în momentul în care reușește să se detașeze. Nimic nu se compară cu perspectiva, claritatea și liniștea pe care le obții când observi detașat situațiile și experiențele prin care trecem.

Pentru că mulți oameni confundă detașarea cu resemnarea m-am gândit că e un subiect interesant de abordat într-o ediție a seriei „Orizontul Cunoașterii” realizată de Constantin Luca – căruia îi mulțumesc pentru invitația la emisiune. Sper ca argumentele, explicațiile și exemplele concrete din viața de zi cu zi să ofere clarificări de valoare celor care sunt interesați de subiect. Vizionare plăcută și cu folos..

! Dacă ai nevoie de clarificări, susținere sau ghidare în transformarea interioară sau îți dorești să depășești o situație dificilăîți pot fi alături. Îmi poți scrie un mesaj pe adresa: adina.amironesei@yahoo.com și vom programa o ședință de consiliere. Despre mine găsești informații aici-link.
***
Filmul pe care-l recomand astăzi este unul care vorbește despre detașare, resemnare dar e mult mai mult de atât. Dacă vrei o experiență terapeutică, te invit să intri în pielea personajului principal pentru o călătorie aș spune inițiatică. Chiar dacă poate l-ai văzut, te invit acum să-l vezi prin alți ochi pentru că merită. Este vorba despre filmul „Marțianul” în care Matt Damon joacă extraordinar. Sper să alegi varianta experienței terapeutice (cea în pielea personajului), vizionare plăcută – aici-link.
***
Articole conectate cu subiectul:

De la vulnerabilitate si confuzie la claritate,
Stăpânește-ți emoțiile înainte că ele să pună stăpânire pe tine,
Mintea – prieten sau dusman?

Cărți recomandate:

– „Stările sufletești. Învățarea seninătății” -Christophe Andre- comandă online aici-link
– „Ce înseamnă fericirea” -Alan Watts- comandă online aici-link;
– „Omul în căutarea sensului vieții” -Viktor Frankl- comandă online aici-link;
– „Cum să-ți reinventezi viața” -Jeffrey E. Young, Janet S. Klosko- comandă online aici-link
– „Agilitatea emoțională” -Susan David- comandă online aici-link.

***
Dacă ai ajuns pentru prima oară aici, îți urez bun venit! Este o pagină cu materiale care ne ajută să devenim mai buni și mai conștienți în alegerile noastre. Poți alege mai ușor un subiect cu ajutorul cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept,
cu drag 💗

Citeste mai mult pe: Adinaamironesei.blogspot.com

Social

Arhiva stiri