Creierul, percepțiile și realitatea (2)

Creierul ne minte de multe ori. Chiar și atunci când creierul îndeplinește funcții esențiale, nu prea ne ține la curent cu ce se întâmplă.

Evident, creierul nu intenționează să mintă. În cea mai mare parte a timpului își vede de treabă sârguincios, muncind din greu să ne asigure supraviețuirea, ajutându-ne să ne atingem scopurile într-o lume atât de complicată. Însă, pentru că, de cele mai mult ori, suntem obligați să reacționăm rapid când ne confruntăm cu o oportunitate, creierul ne dă un răspuns imediat, pe jumătate gândit, pe jumătate ghicit, și nu răspunsul perfect, pentru care ar avea nevoie de mai mult timp.

Având în vedere complexitatea lumii în care trăim, creierul trebuie să aleagă căile cele mai scurte pentru a ajunge la răspuns, făcând o multitudine de presupuneri. Creierul minte de cele mai multe ori în interesul nostru, dar ne și poate face să comitem greșeli previzibile. – fragment din cartea „Secretele creierului uman” – Sandra Aamodt, Sam Wang
***
Majoritatea oamenilor sunt foarte convinși de anumite idei. Idei care au ajuns la stadiul de credințe și pe care își sprijină toate acțiunile cotidiene, implicit relațiile cu ceilalți. Mă refer aici la credințele în diverse lucruri care nu au nici un suport științific (cel puțin deocamdată): telepatie, claraudiție, clarvedere, channeling, „amintiri” din „vieți anterioare”, astrologie, numerologie, comunicare cu diverse entități, etc… (sunt prea multe să le enumăr). Sunt oameni care jură că aceste lucruri sunt reale, autentice. Nu spun că nu sunt reale, nici că sunt. Spun doar că: până la demonstrarea lor și/sau a mecanismelor lor, ar fi tare bine să păstrăm o doză de scepticism care să ne țină departe de oamenii care scot bani frumoși din naivitatea semenilor lor.

Nevoia acută de sens ne împinge să înghițim instant orice explicație doar ca să reușim să acceptăm ce ni se întâmplă și să ne regăsim pacea în momentele dificile. E un mecanism foarte simplu. Îl știu foarte bine deoarece am fost în situația vulnerabilă în care am luat de bun tot ceea ce credeau cei pe care-i consideram la acea vreme superiori în cunoaștere. Multe lucruri în care am crezut (din această nevoie de sens) le-am distribuit până acum vreo trei ani pe această pagină și încă nu le-am șters deoarece nu sunt chiar… „periculoase”, fac parte din „istoria” mea, plus că și pe-atunci păstram și recomandam la pachet și: doza sănătoasă de scepticism ?.

Oamenii pot crede în continuare în ce vor ei să creadă, oricât de ciudate și fără explicații sau dovezi ar fi acele lucruri. Observ cum se distribuie pe Facebook multe tipuri de astfel de materiale pe zi ce trece mai… gogonate. Acum cinci zile chiar aflasem că iar vine sfârșitul lumii – articolul avea peste peste cinci mii de distribuiri probabil pentru că scria în el că „și NASA confirmă”. Sfârșitul lumii iar n-a venit, 23 septembrie era data ?.

Păcat că naivitatea costă. Și nu costă doar bani ci și ani de rătăcire și timp prețios care ar putea fi petrecut în libertate (de astfel de idei), simplitate și bucurie de a fi.

Nu comentez online unde găsesc tot felul de materiale „gogonate” deoarece știu ce înseamnă… nevoia de sens. Însă ce am considerat necesar să fac ca o luare de atitudine este seria pe care am început-o în august: Creierul, percepțiile și realitatea. Din această serie dau astăzi mai departe un material extrem de important și ușor de înțeles de către oricine este dispus să-și deschidă mintea și să depășească etapa credințelor lipsite de dovezi. Este vorba despre discursul lui Anil SethProfesor de neuroștiințe cognitive și computaționale la Universitatea din Sussex, co-director, la Centrul Sackler pentru Știința Conștiinței, editor șef la revista Neuroștiința Conștiinței.

Anil Seth și-a denumit discursul: „Creierul tău halucinează realitatea conștientă”. Titlul ales cred că spune suficient încât să merite studiat cu atenție. Vizionare plăcută și.. cu folos.

„Ceea ce vedem conștient depinde de presupunerea creierului despre ce e acolo.” – Anil Seth. Ar trebui să ținem cont de asta când suntem tentați să spunem că am văzut diverse entități, extratereștri, etc. sau când suntem tentați să-i credem pe alții care jură că au văzut sau comunică cu aceștia.
***
Articole recomandate: REALITATEA nu e ceea ce pare (primul articol din seria „Creierul percepțiile și realitatea”), Despre biocentrism, realitate și conștiință și Timpul nu e ceea ce credem. 2 implicații care dizolvă credințe de bază.
Cărți pe care le recomand cu încredere pentru cei care vor să-și dea seama care-i treaba cu Realitatea și conștiința (transport gratuit oriunde în țară pentru orice comandă)

– „Universul elegant” -Brian Greene- comandă online aici-link;
– „Realitatea ascunsă” -Brian Greene- comandă online aici-link;
– „Lumea și demonii ei” -Carl Sagan- comandă online aici-link;
– „Conștiința. Foarte scurtă introducere” -Susan Blackmore- comandă online aici-link;
– „Cosmos” -Ervin Laszlo, Jude Currivan- comandă online aici-link.

***
În cazul în care este prima dată când ai ajuns pe această pagină, îți spun bine ai venit! Sper ca ceea ce vei găsi să răspundă întrebărilor tale, astfel încât să-ți placă să te întorci din când în când. Sunt peste 600 de articole care te așteaptă, așa că ai de unde alege ? Pentru a căuta mai ușor un subiect poți folosi lista „Articole recomandate”, cuvintele cheie și căsuța „caută” din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag ?😀

Citeste mai mult pe: Adinaamironesei.blogspot.com

Social

Arhiva stiri