Hashimoto – cauze ale îmbolnăvirii și tratament

glanda-tiroida

Bun găsit,

Foarte multe persoane mi-au cerut să scriu și despre tiroidita autoimună Hashimoto, după ce materialele despre Epuizarea glandei tiroide au făcut furori pe net, cu zeci de mii de vizualizări pe blog și pe rețelele de socializare. Azi revin cu informații importante legate de Tiroidita Hashimoto sau glanda autoimună, așa cum este denumită în vorbirea comună.

Majoritatea afecțiunilor tiroidiene cronice sunt cauzate de dereglarea sistemului imunitar. Ca urmare a acestei dereglări, sistemul imunitar nu mai recunoaște celulele tiroidiene și le atacă pentru a le distruge și elimina. În acest fel, la nivelul glandei tiroide apare un proces inflamator continuu, care încet încet duce la distrugerea tiroidei. În apariția acestui tip de afecțiuni s-a constatat că există o predispoziție genetică. Sunt frecvențe cazurile în care mai mulți membri ai aceleiași familii (mamă, fiică și nepoată – de exemplu) suferă de tiroidită Hashimoto. De aceea este important că atunci când un pacient este diagnosticat cu această afecțiune să se investigheze și ceilalți membri ai familiei, în special cei de sex feminin.

Dacă boala e descoperită în faza de hipotiroidie, semnele pot fi variabile ca număr şi intensitate în funcţie de severitatea deficitului hormonal, și se manifestă prin:

 • astenie (oboseala) nejustificată,
 • intoleranţă la efort, somnolenţă,
 • tendinţa la îngrăşare,
 • tulburări de memorie şi concentrare,
 • labilitate emoţională,
 • caderea parului,
 • edeme (umflături) ale pleoapelor, mâinilor şi picioarelor,
 • retenţie exagerată de apă în organism,
 • intoleranţă la frig,
 • puls scăzut (bradicardie),
 • apetit variabil,
 • greţuri,
 • dureri abdominale,
 • tulburări ale ciclului menstrual,
 • tulburări de dinamică sexuală, impotenţă, infertilitate etc..

Câştigul ponderal (îngrăşarea) din hipotiroidism e minor, între 3-7 kg maximum, cauza fiind retenţia de apă şi încetinirea metabolismului, reversibile sub tratament hormonal.

Semnele hipertiroidiei (hashitoxicoză) sunt de obicei puţine şi reduse ca amploare: agitaţie psihomotorie, insomnii, palpitaţii (tahicardie, fibrilaţie atrială), rareori scădere ponderală. Aceste simptome pot fi cauzate şi de un tratament excesiv (doza prea mare) de hormoni tiroidieni.

Tratamentul de bază pe care îl recomand pentru Hashimoto este cel cu tehnici de nutritie energetica. Pentru a îmbunătăți starea tiroidei este foarte important să echilibrăm sistemul imunitar, așa cum am mai spus tiroidita Hashimoto este o boală autoimună. Acest tratament are avantajul că duce la ameliorarea și chiar dispariția simptomelor care țin de tiroidă, dar și a celor care țin de boală autoimuna în general. Pentru această se administrează antioxidanți (seleniu, vitamină C, zinc, coenzimă Q10) in planul fizic. S-a constatat că acizii grași esențiali (tip Omega 3) au un foarte bun efect imunomodulator, de aceea ei sunt indicați în toate bolile autoimune, inclusiv în tiroidită Hashimoto.

Cauza subtilă a acestei îmbolnăviri este relația cu familia. De ce credeți că femeile sunt cele mai afectate de glanda autoimună? Pentru că ele sunt cele care au grijă de familie, cele care întrețin relațiile în familie și se lasă pe ele însele deoparte pentru membrii familiei. De aici pornesc lecții neînvățate legate de exprimare, mai ales pe partea de furie și emoții negative, pe care la țin în interior și care le consumă fără doar și poate energia internă. Faptul că nu se pot exprima așa cum și-ar dori din diverse temeri, ajung să păstreze secrete sau să se închidă în ele și să nu mai guste senzația de libertate a exprimării și a iubirii.

Recomandări:

Urmarea programului Vindeca-ti glanda Tiroida – Program de tratament cu terapii complementare.

Adoptarea unui stil de viață sănătos, atât nutrițional cât și emoțional și fizic. Alimentația echilibrată, sportul și exprimarea corectă a emoțiilor pot îmbunătăți foarte mult activitatea glandei tiroide.

Lucrul pe cauzele subtile! Aflați care este relația cu familia, care sunt cauzele personale de nemulțumire și de frustrare, care sunt momentele în care nu v-ați exprimat sentimentele? Le mai aveți încă în interior?

Cam atât am avut de spus! Până data viitoare:

Sănătate și succes!

Florentina Gionea

Specialist în Nutriție Energetica

PS: Daca ai prieteni care sufera de boli ale tiroidei da SHARE pe Facebook și Twitter si astfel ii vei ajuta

The post Hashimoto – cauze ale îmbolnăvirii și tratament appeared first on Iubim si Gatim.

Citeste mai mult pe: iubimsigatim.ro/

Social

Arhiva stiri