Supa de dovleac

supa

Buna, dragii mei!

Știți cum definea Theodore Zeldin gastronomia?…ca pe ”arta de a folosi hrana pentru a crea fericirea”. Asta încerc să fac și eu mereu, atât pentru mine, cât și pentru cei care degustă din ceea ce pregătesc eu. Vă spun de la început că cel mai important ingredient este sufletul pe care îl dăruiți fiecărui preparat făurit, deși sunt convinsă că știți acest lucru.

Zilele trecute am dat o fugă prin piață și, grăbită să aleg diverse legume, văd în depărtare o masă plină de bostani, de toate culorile și formele. M-am îndreptat vertiginos spre doamna simpatică care îi vindea, imaginându-mi deja supa delicioasă cu note indiene pe care o voi pregăti. Dintre toate soiurile minunate, am ales o bucată de dovleac de un portocaliu intens, care trăda prospețimea bostanului.

Ajunsă acasă, nu am stat mult pe gânduri și m-am pus la treaba. Pentru a vedea ce ingrediente am folosit și cum am pregătit această licoare extrem de delicioasă și sănătoasă, vă rog să aruncați o privire mai jos.

Procesul creator – grad de dificultate: ușor

Ingrediente (pentru câteva porții sănătoase):

 • 1,7 kg dovleac (bostan) cu miez portocaliu sau galben, dar nu placintar
 • 2 morcovi mari
 • 1 rădăcină de păstârnac medie
 • 1 ceapă roșie medie
 • 1 bucată de ghimbir de aprox. 4 cm
 • 2 foi de dafin
 • 2 lingurițe de zarzavat uscat (se găsește în orice magazin naturist și înlocuiește, cu succes, vegeta)
 • câte o linguriță de: turmeric (curcuma), garam masala, boia afumată, curry, un praf de nucșoară (puteți omite oricare dintre aceste condimente dacă nu vă plac)
 • 1 cuișoară (da, una singură)
 • sare (de Himalaya folosesc eu) și piper proaspăt măcinat – după gust
 • 3,5 litri apă

Bun, haideți să vedem cât este de ”complex” procesul de transformare al acestor minunate ingrediente în supa vedetă a toamnei.

Punem toate ingredientele de mai sus într-o oala suficient de încăpătoare și lăsăm să fiarbă la foc mediu până sunt fierte bine toate legumele. Luăm oala de pe foc, scoatem foile de dafin și cuișoara și turnăm într-un alt recipient un sfert din lichid (vedem mai târziu de ce). Cu un mixer vertical din inox (dacă aveți de plastic alb, va deveni galben de la curcuma) mixăm totul foarte bine și, în funcție de consistența pe care doriți să i-o dați supei, mai adăugați câte puțin din supa transferată în celălalt recipient. Prin urmare, nu avem nevoie nici de cartofi, nici de rântaș (Doamne ferește) sau altă compoziție pseudo-chimică care să îngroașe supa.

La final, decorați după pofta inimii, inspirație și dorință. Decorul pentru care am optat de această dată este realizat din puțină smântână de țară, câțiva sâmburi de dovleac și nelipsitul pătrunjel. Dacă omiteți smântâna, aveți un preparat vegan.

Aceasta a fost povestea supei de bostan, un dar al naturii pentru noi toți. Dacă nu v-am convins, mai îndrăznesc să adaug că dovleacul este recunoscat ca fiind un „aliment minune” sau „super-aliment”, reprezentând un complex de vitamine, minerale (potasiu, zinc, acid folic), fibre și alți nutrienți deosebit de valoroși pentru organism, cu beneficii pentru sănătate și siluetă. Morcovul vine și el din urmă cu o sumedenie de proprietăți, printre care și betacarotenul. Acesta este transformat de organism în vitamina A, numită vitamina frumuseţii, cu efecte directe pentru inimă, piele şi sistemul imunitar. Aș mai aminti și importanța minunatului turmeric, despre care vom povesti într-un alt capitol dedicat condimentelor.

Până atunci vă doresc poftă bună și să fiți sănătoși!

Adina Candrea (By MousseAdina)

Colaborator Iubim și Gătim

The post Supa de dovleac appeared first on Iubim si Gatim.

Citeste mai mult pe: iubimsigatim.ro/

Social

Arhiva stiri