35 de povești pictate

35 de povești pictate în BUCUREȘTII DE AZI. VIZIUNEA ARTIȘTILOR DE MÂINE.

08_ATELIERUL_06
Expoziția „BUCUREȘTII DE AZI. VIZIUNEA ARTIȘTILOR DE MÂINE.” se deschide în perioada 21 mai – 5 iunie la The Ark. Evenimentul face parte din seria manifestărilor tematice din cadrul ROMANIAN DESIGN WEEK 2016.
35 de povești pictate despre clădirile de patrimoniu ale Bucureștiului sunt dezvăluite publicului. Lucrările experimentale aparțin artistului plastic Laurentiu Dimișcă și a altor 5 artiști debutanti, selectați prin concurs: Aida RADU, Alma BENEDEK, Konrad MIHAT, Marius MILEA și Mihaela Cristina ȘOLGA.

ARTgallery

Selecția de clădiri vizează conturarea unui portret actual al comunității bucureștene de astăzi în raport cu patrimoniul local imobil. Un mix de tipologii arhitecturale, atât ca program cât și ca stil, repere relevante istoric, cu o poveste puternică și o amprentă marcantă în context urban.
De cealaltă parte se situează actorii locali, administrație, investitori, ONG-uri, comunitate și nu în cele din urmă mediul natural. Căutăm situații cât mai diverse, urme șterse brutal, povești frumoase de dus mai departe, mai mici, mai mari, mai vechi, mai noi.
Este vorba despre Bucureștii și bucureștenii de astăzi în relație cu moștenirea lor culturală.

theArtists

Artiștii invitați au vizitat 5 din cele 35 de repere bucureștene, promovate prin proiect și apoi, în cadrul unor ateliere deschise, au lucrat timp de o săptămână îndeaproape cu artistul Laurențiu Dimișcă și arhitecta Loredana Brumă. Au interpretat clădirile într-o perspectivă proprie și au schimbat idei cu vizitatori diverși: studente curioase, rătăcite pe strada atelierului, arhitectul Dan Marin, care a povestit despre Casa Paucescu sau Alma Cazacu de la Make a Point, care a venit să vadă lucrarea reprezentând Turnul de Artă din Pantelimon. Au fost momente frumoase care au adus un plus de culoare în atmosfera intensă de lucru.

08_ATELIERUL_11Inițiatorul proiectului, Laurențiu Dimișcă este primul doctorand în artă brută din România și in 2011 a înfiinţat Fundaţia Outsider Art, care își propune să promoveze arta prezentă în viaţa de fiecare zi. Artistul se află la granița dintre artă brută și artă contemporană, fiind marcat de influențe din zona benzilor desenate, iconografiei clasice, mozaic și frescă. Lucările sale se bucură de recunoaștere internațională, fiind expuse în importante galerii din Europa și SUA încă de la începutul anilor 2000.

Profilul profesional al arhitectei Loredana Brumă este marcat de diferite tipuri de experimente menite a răspunde cât mai mult posibil DE CE-urilor și CUM-urilor implicate în procesul de producție a arhitecturii contemporane. Este inițiatoarea proiectului Case Care Plâng, președintele Asociației Rhabillage, fondator al Let’s Think Studio lab și storyteller pentru D3SIGN box Creative.

Arina Bianca Rusu, coordonatorul proiectului, îmbină într-un mod creativ educația sa în științe politice și teatru prin experiențe din zona managementului cultural, cu focus pe sociologia artelor, politici sociale, dialog intercultural și filozofie.
Colaborează cu Fundația Outsider Art de aproape doi ani, coordonând activități legate de atragerea de fonduri pentru proiecte culturale, implementarea și promovarea lor.

“Se întâmplă uneori ca arta să fie acolo unde nimeni nu bănuieşte. Arta nedisciplinată regrupează opere ce se situează la limitele curentelor artistice instituţionale ca artă brută şi artă populară sau arta marginalizată sau folk-art. Cel mai remarcabil  din aceste legături este fără îndoială caracterul ‘nedisciplinat’ al actului artistic. Animaţi de o credinţă puternic personală, artiştii nedisciplinaţi întreprind proiecte ce iau adesea proporţii nebănuite şi surprinzătoare. Operele nedisciplinate se găsesc în mod intim legate de cotidianul artistului şi fuzionează cu el. Ele poartă amprenta istoriei sale şi mediul său de viaţă.”

Laurențiu Dimișcă – președinte Fundația Outsider Art

Proiectul este realizat de Fundația Outsider Art și Asociația Rhabillage, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.

Social

Arhiva stiri