Stefan Draghici: Fa-ti o favoare, fii unic!

Stefan Draghici – ce sa faci sa te detasezi de multime!

Cred ca ai auzit de vreo 16.384.638.364 de ori urmatorul indemn, fie de la parinti, fie de la prieteni mai in varsta, fie de la profesori: invata bine, fa o facultate, ia-ti o diploma, ia-ti un serviciu bun, gaseste-ti o fata/baiat de treaba, ia-ti o casa, casatoreste-te, fa copii, iesi la pensie si ai grija de nepoti si lasa prosiile! A, sa nu uiti sa strangi bani pentru groapa si cosciug!

Uau, suna excelent! Va multumesc, abia astept!… Serios… chiar vrei sa faci? Nu spun ca nu este bine sa ai o educatie buna, sa ai surse stabile de venit, sa ai familie, casa. Ba chiar moedul „standard” de trai suna chiar foarte simplu, lipsit de riscuri si confortabil. Insa nu esti obligat sa faci lucrurile astea EXACT cum le fac ceilalti oameni.

Stefan Draghici: Fa-ti o favoare, fii unic!

Stefan Draghici: Fa-ti o favoare, fii unic!

Daca nu te simti pregatit, nu trebuie sa te grabesti sa-ti faci o familie cand stii ca nu prea ai cu ce sa o intretii. Daca nu iti place ideea de a avea sef si program fix, nu trebuie neaparat sa ai un job pe care-l urasti, etc.

Toate aceste „scenarii” cultivate de-a lungul a generatii in socieatea noastra nu fac decat sa te incadreze in acel procent de 95% din populatia planetei. Nu te invata nimic altceva decat „sa fii ca ceilalti”. Iar daca tu accepti sa fii ca ceilalti, vei avea sanse minime sa-ti atingi potentialul maxim si chiar sa faci ceva util (poate chiar memorabil) pentru tine si societate. Daca vrei sa iesi in evidenta cu ceva puternic, trebuie sa faci lucruri pe care majoritatea oamenilor nu le-ar face.

Poti sa NU faci o facultate doar de dragul de a avea o diploma de sudii superioare, pentru ca tu ai o ideea absolut revolutionara care va ajuta milioane de oameni, si cred eu, te poate imbogati. Nu ma intelege gresit, si eu am terminat o facultate. As fi fost recunoscator sa fi avut acesta informatie acum 7 ani. Poate, pana acum, eram mult mai departe cu afacerea pe care o dezvolt acum. Apropo, daca esti de parere ca invat copiii la tampenii, gandeste-te la Steve Jobs, Bill Gates , Henry Ford, etc – ei nu si-au terminat studiile si uite ce-au daruit omenirii.

Poti sa alegi sa NU ai o cariera „de succes” muncind pentru altii, cand stii ca iti poti fructifica talentul si priceperea pe foarte  multi bani, lucrand in ritmul tau, alegandu-ti clientii pe care ii doresti. In caz ca ai senzatia ca instig la lene si somaj voluntar in randul tinerilor, uita-te la Richard Branson (a infiintat prima companie la 16 ani) sau la Warren Buffett (avea cateva mici afaceri in timpul liceului).

Poti sa alegi sa NU cauti scuze pentru a nu-ti porni propria afacere „pentru ca BANI :)” sau „pentru ca EDUCATIE :)” sau „pentru ca VARSTA 🙂. OK, cam mult pentru ca🙂

Daca nu crezi, citeste cateva randuri din povestea colonelului Sanders. Daca nu stii cine a fost, nu-i nimic, uite un indiciu: „KFC! That’s so goooood!”.

Concluzia este ca daca alegi sa fii la fel ca majoritatea oamenilor, vei avea foarte putine sanse sa reusesti sa faci ceva cu adevarat important. Toti marii inventatori, antreprenori, artisti, oameni de stiinta, lideri, s-au remarcat prin faptul ca au fost unici, au iesit din acea zona de confort promovata din generatie in generatie. Asa ca daca ai sentimentul ca nu vrei sa faci ceea ce fac ceilalti si te simti un pic diferit fata de ei, bucura-te! Inseamna ca esti pe drumul cel bun!

Mai puteti citi pe Time TV si:

Stefan Draghici: „Ai grija” sau „Fii atent”

Stefan Draghici: De ce oamenii nu au succes

Social

Arhiva stiri