Dezvoltare personala: Lorand Szasz – De ce amanam?

Dezvoltare personala – De ce amanam?

In primul rand, pentru ca ne place sa avem rezultate aici si acum. Cu alte cuvinte, tindem sa facem lucrurile urgente, nu cele importante. Cand facem lucrurile urgente, primim satisfactie de moment. Si natura umana gaseste placere in asta.

In al doilea rand, amanam pentru ca dorinta de relaxare e mai mare decat cea pentru munca si stres.

lorand soares szasz

Lorand Soares Szasz – Dezvoltare personala

Ce se intampla cand amanam?

Cand amanam sa actionam, facem activitatile confortabile si relaxante. Pentru ca este mai usor decat sa incepem lucruri noi. Stii mai bine ca mine ca, pentru a face lucruri noi, e nevoie de efort in plus. De aceea, multi oameni prefera sa ramana in zona de confort. Acolo e cald si bine. Si eforturile sunt minime.

Henry Ford spunea ca:

„Daca faci in continuare ce-ai facut intotdeauna, vei primi in continuare ce-ai primit intotdeauna.”

De multe ori, cand facem lucruri noi, simtim disconfort, stres si anxietate.

Insa numai atunci suntem pe drumul spre succes.  Sugestia mea este sa faci zilnic ceva cu care nu esti confortabil. Te vei educa treptat sa iti placa in afara zonei de confort. Pentru ca acolo se intampla lucrurile mari. Iar tu (sper ca) vrei lucruri mari.

Cum iti dai seama ca amani?

Iata un semn evident:

Ai o lista de obiective si faci ce este pe ultimele pozitii.

Cateva dintre lucrurile pe care le fac oamenii cand amana sunt:

 1. Raspund la emailuri personale
 2. Dau telefoane
 3. Fac rapoarte neimportante
 4. Merg la banca
 5. Fac activitati administrative
 6. Fac social networking
 7. Analizeaza mult si nu trec la actiune
 8. Barfesc

Scopul este sa constientizezi cand faci aceste lucruri si sa le minimizezi in timpul programului. Nu spun sa le excluzi total. Dar este indicat sa le reduci, pentru ca amana ce este cu adevarat important.

Cum sa reduci amanarea (procrastinarea)?

Majoritatea dintre noi avem o lista lunga de obiective pe care vrem sa le indeplinim. Ca sa fim mai aproape de ele, e bine sa le impartim in piese de puzzle. Obiective mici care, puse impreuna, indeplinesc un obiectiv mare. E demotivant sa lucrezi la ceva foarte mare, fara sa vezi rezultate. Un truc productiv este sa te premiezi dupa fiecare sarcina indeplinita. In pauza, in biroul nostru, ne recompensam pentru micile victorii. Cu o melodie buna, un ceai aromat sau cu o poza selfie pe balcon. :-)

Recompensele sunt benefice.

Te motiveaza sa lucrezi mai mult si mai eficient.

Listele To Do nu se termina niciodata?

Mai ales daca le scrii general.

Iata 2 modele de liste To Do.

Daca folosesti si tu acest instrument, te invit sa te uiti in agenda ta, sa vezi cu care se aseamana mai mult.

To Do List 1:

 1. Articol blog
 2. Email campanie
 3. Comentarii Facebook

To Do List 2:

 1. Scriu articolul „Amanarea – Obstacol in calea succesului” – minim 1200 cuvinte
 2. Scriu emailul X pentru clientul Y
 3. Raspund la comentariile postarilor recente de pe Facebook

Ceva e ciudat la prima lista, nu? :-)

Pana de curand asa arata To Do List-ul meu. Dar o astfel de lista nu te indeamna la actiune.

Cum poti sa fii mai eficient si mai productiv?

Verbalizeaza lista.

Adauga un verb fiecarui punct si scrie cat mai specific. Asta te va ajuta sa vezi mai usor pasii urmatori. Si te vei simti mai implicat si mai capabil pentru ce ai de facut. Lipsa de verb intr-o sarcina lasa impresia de lipsa de responsabilitate. Verbalizarea e ca un angajament personal:

Scriu 1200 cuvinte pentru articolul „Amanarea – Obstacol in calea succesului”.

Spuneam ca listele To Do nu se termina niciodata. E posibil sa fi dezamagit unele persoane cu aceasta afirmatie. Daca ai acum la indemana agenda de lucru, rasfoieste-o putin cu doua luni in urma. S-ar putea sa imi dai dreptate. Sarcina X, odata indeplinita, a determinat aparitia sarcinii Y, inlocuita apoi de sarcina Z. Cred ca si tu adori sentimentul pe care il traiesti cand bifezi pe hartie ce ai terminat de facut. Sau poate preferi sa tragi o linie peste sarcinile indeplinite.

Daca vrei sa vezi rezultate si listele To Do sa se termine, iti propun sa inlocuiesti To Do List cu Achievements List (Lista Realizarilor).

Asta poate sa te faca sa-ti setezi obiectivele cu adevarat importante. Pe acestea, mai devreme sau mai tarziu, le vei atinge. Seteaza puncte de reper, iar cand le atingi, recompenseaza-te.

Cum sa „amani eficient”?

Da, pare un paradox. Nu ma intelege gresit. Nu insinuez ca daca procrastinezi esti lenes. Persoanele care amana lucrurile fac de fapt ceva ce nu este prima prioritate pe lista lor. Pentru ca punem de multe ori in capul listei o „sperietoare” si ne ferim sa o facem. Iata cum poti „sa amani eficient.” Pui cel mai important lucru de facut pe pozitia a doua din lista ta de prioritati. Astfel, iti pacalesti subconstientul ca cea mai grea sarcina e pe prima pozitie. Si vei trece la actiune cu a doua (care e, de fapt, cea mai importanta). Suna complicat, dar iata un exemplu clar:

Am ca cea mai importanta si cea mai „infricosatoare” sarcina sa scriu prezentarea unui workshop de vanzari.

Apoi, tot un punct important, sa inchei un parteneriat cu o tipografie. Pentru ca o percep pe prima mai dificila, o pun cap de lista si am tendinta sa o aman. Asa ca schimb ordinea lor pe foaie si ma ocup direct de prezentare. Ma autodisciplinez sa fac ceva important, evitand sa fac ceva ce pare important.

Lista Realizarilor si motivatia personala

Iti propun un exercitiu legat de Lista Realizarilor. Tu alegi daca vrei sa profiti de beneficii si sa-l faci. Scrie Lista Realizarilor pe care vrei sa le atingi. Si apoi scrie aceeasi lista invers. Si nu ma refer aici sa o scrii de la final la inceput. Ma refer la motivarea inversa. In prima faza, stii ce atingi daca realizezi acea lista. Dar oare stii si ce se intampla daca nu o realizezi?

Poate fi infricosator.

Multi oameni nu stiu ce pierd daca nu fac lucrurile.

Fa o lista cu riscurile care pot aparea daca nu faci ce ti-ai propus. De exemplu, audienta blogului meu stie ca in fiecare saptamana primeste un articol. Daca nu scriam articolul „Amanarea – Obstacol in calea succesului”, imi riscam reputatia online. Poti sa mergi in extreme mai mari. Orice te motiveaza sa treci la actiune. Asigura-te ca ceva rau se va intampla daca nu-ti indeplinesti obiectivele.

Riscurile mari conduc la rezultate mari, iar mizele mari conduc la actiuni mari. (Pat Flynn)

Mai puteti citi si:

Lorand Szasz: Stii sa iti setezi obiective inteligente?

Lorand Szasz: Vrei sa fii mai productiv? Afla 11 metode rapide.

Lorand Szasz: In ce domeniu sa imi deschid prima afacere?

Liviu Pasat – LIVE streaming

Social

Arhiva stiri