Recomandare film – Povestea lui Temple

Chiar dacă în esență suntem „confecționați” din același material, diferențele dintre noi constituie sarea și piperul acestei lumi. Ar rămâne doar bucuria că suntem diferiți dacă aceste diferențe nu ar fi și sursa a două provocări majore ce ne marchează viețile, anume: adaptarea noastră la societatea în care trăim și acceptarea semenilor noștri.

Într-un fel sau altul, fiecare dintre noi a trăit perioade de neadaptare mai lungi sau mai scurte, perioade care au lăsat urme dureroase în sufletul nostru, urme pe care apoi a trebuit să le vindecăm prin diverse metode. Pentru că în majoritatea cazurilor adaptarea necesită compromisuri care știrbesc întregul ființei care suntem. În cazul când vrem să fim acceptați, avem (în principal) două variante: fie schimbăm caracteristica ce nu este acceptată de societate (caz în care nu mai suntem noi ci cel/cea pe care o acceptă societatea), fie rămânem noi înșine în „afara” societății. Bineînțeles, fiecare dintre aceste variante are consecințe specifice, însă nici unele dintre acestea nu sunt confortabile. Tocmai pentru că neadaptarea este o problemă foarte delicată și dureroasă în lumea în care trăim, filmul pe care îl recomand astăzi este unul care atinge într-un fel aparte inimile celor care îl vizionează.

Este vorba despre o excepțională lecție de viață despre adaptare și acceptarea diferențelor. Dar nu doar atât. Este și despre încrederea fără limite în potențialul existent dincolo de ceea ce suntem capabili să înțelegem și dincolo de lucrurile pe care le considerăm „normale”. Merită văzut cu atât mai mult cu cât filmul este ecranizarea poveștii reale a vieții lui Temple Grandin – cea care ne-a vorbit despre tipurile de gândire „altfel” aici (link), dar mai bine vizionați filmul înaintea discursului său. Temple Grandin este în acest moment profesor universitar la Colorado State University, autoare și activistă recunoscută pe plan mondial și a fost inclusă în 2010 de revista „Time” în topul „Cei mai influenți 100 de oameni din lume” la categoria

„Heroes”.

Pentru că nu-mi plac review-urile care povestesc firul filmului vă mai spun doar că actrița Claire Danes a câștigat Globul de Aur, premiul Emmy, Screen Actors Guild Awards, Prism Awards și Satellite Awards pentru rolul lui Temple Grandin, iar filmul a fost premiat cu mai multe premii Emmy: pentru cel mai bun film de televiziune, pentru cea mai bună regie la categoria miniserial sau film – Mick Jackson, pentru cel mai bun actor în rol secundar – David Strathairn (întâlnit și în serialul Echipa Alphas – aici), pentru cea mai bună actriţă în rol secundar – Julia Ormond și pentru cea mai bună muzică de film – Alex Wurman.

Un film profund terapeutic, perfect pentru exersarea empatiei și redescoperirea unor emoții adânc ascunse în colțuri uitate de suflet. Vizionare plăcută prin ochii sufletului…

(Filmul este preluat de pe acest site (link), dar pentru o vizionare de calitate recomand bineînțeles cumpărarea dvd-ului. Dacă alegeți varianta de mai jos, pentru a evita întreruperile în timpul vizionării: deschideți filmul, apoi dați click pe „pauză” pentru 2-3 minute până se încarcă suficient, apoi click pe „play” din nou. Pentru viteze mici de internet, setați calitatea video 360p în loc de 480p cât este acum.)

Link alternativ aici (link) și aici (link)

Cărți care surprind diverse fațete ale autismului pot fi comandate online de aici (link), transportul fiind gratuit oriunde în țară.

Dacă ești pentru prima dată aici, îți spun bine ai venit! Ideea de bază a acestui blog este dezvoltarea personală integrală așa cum am descris-o aici (link). Poți căuta mai ușor subiectele care te interesează utilizând listele „Articole recomandate”, „Resurse video” sau cea a cuvintelor cheie, toate fiind în coloana din dreapta.

Cu drag 😀

Citeste mai mult pe: Adinaamironesei.blogspot.com

Social

Arhiva stiri