Cazul ciudat al studentei care se poate „desprinde” de propriul corp oricând doreşte. Ce spun specialiştii

Se „desprinde” de propriul corp când doreste.
După ce a asistat la un curs despre experienţele de decorporalizare, o studentă de 24 de ani le-a mărturist cercetătorilor că ea poate face acest lucru voluntar, încă din copilărie.

corp

Tănăra, studentă la Universitatea din Ottawa, a spus că a considerat această capacitate ceva firesc, presupunând că oricine se poate decorporaliza, de aceea nici nu povestise până atunci aceste experienţe.

Totul a început când era copil şi era obligată să doarmă la prânz. Ca să scape de această „plictiseală”, cum o considera ea, reuşea să experimenteze o senzaţie stranie – se „dedubla” şi parcă ieşea în afara corpului său.

Se vedea plutind deasupra, lângă tavan, rotindu-se prin aer, în timp ce era conşitentă de corpul ei real, care se afla în pat şi pe care în acele momente nu-l putea mişca.

Experienţa ei pare oarecum diferită de alte cazuri similare, unde oamenii spun că îşi vedeau corpul de undeva de sus. În acest caz nu existau emoţii puternice sau starea de şoc care produce de obicei asemenea trăiri.

Cercetătorii care au analizat cazul studentei spun că este prima persoană care se poate decorporaliza la comandă, fără să aibă anomalii cerebrale.

Savanţii i-au studiat creierul la RMN şi au observat că în acele momente cortexul ei vizual era dezactivat, fiind activate în schimb zone responsabile cu percepţia mişcării.

Cercetătorii cred că este posibil ca şi alte persoane să poată experimenta voluntar aşa ceva, dar nu vorbesc despre asta.

La fel, este posibil că abilitatea să fie prezentă la mulţi copii şi să dispară în timp, dacă nu este „antrenată”, cum a fost în cazul studentei.

Studiul a fost publicat în luna februarie în revista Frontiers in Human Neuroscience.

Sursa: Popular Science

Mai puteti citi si:

Social

Arhiva stiri