Romania are cea mai mare crestere economica din UE, insa portofelul arata altceva. De ce nu s-a imbunatatit nivelul de trai

Pare greu de crezut cand omul de rand, se uita in portofel, dar Romania este acum tara cu cea mai mare crestere economica din toata Uniunea Europeana

Romania

Datele vin de la Institutul National de Statistica si sunt confirmate si de oficiul de Statistica European: economia noastra a crescut in 2013 cu 3,5 la suta. Totusi, unul dintre cele mai importante motoare ale economiei, consumul, inca nu si-a revenit, semn ca nivelul de trai nu s-a imbunatatit semnificativ.

Economia romaneasca a mers cel mai bine la sfarsitul anului. Astfel, in ultimele 3 luni ale lui 2013 cresterea economica a fost cea mai mare din Europa, cu un salt neasteptat de peste 5 la suta. Peste economii mult mai solide precum Marea Britanie, Germania sau Franta. In timp ce Italia si Spania au fost chiar pe minus.

Agricultura si exporturile au fost motoarele economiei in 2013. Anul agricol exceptional ne-a adus 18,5 miliarde de euro, record absolut, in timp ce exporturile au atins pentru prima data in istorie aproape 50 de miliarde de euro, trase in sus in special de industria auto. In schimb, consumul nu si-a revenit, semn ca cifrele peste asteptari nu se regasesc inca in buzunarele oamenilor.

Pe tot anul, economia a crescut cu 3,5%, mult peste estimarile initiale. Victor Ponta sustine ca in aprilie va negocia cu Fondul Monetar International reducerea contributiilor de asigurari sociale cu cinci procente. In plus, premierul spune ca cel putin anul acesta vom ramane cu o cota unica de 16% si ca nu isi va pune in practica pentru moment nici planul de a majora taxele pentru cei cu venituri peste 1000 de euro.

Premierul anunta ca in acest moment Romania indeplineste criteriile pentru adoptarea monedei europene. Tinta pentru inlocuirea leului cu euro este acum 2019. Pentru 2014 guvernul estimeaza o crestere economica de 2,2 la suta.

Sursa: Pro TV

Social

Arhiva stiri