Varza murata, recomandata pentru intarirea sistemului imunitar. Ce alte alimente sunt benefice

Varza murata, branza cu mucegai si muraturile nu par a  fi reteta unei diete. Alimentele fermentate, care sunt lasate sa se matureze, de la cateva zile la cateva saptamani, inainte sa fie consumate, sunt noul val in materie de alimentatie sanatoasa.

varza-murata

Descoperirea a fost facuta in America, unde legumele fermentate au devenit la moda.

Cercetatorii par sa confirme banuielile. Un grup de oameni de stiinta de la Universitatea Cambridge au anuntat ca produsele lactate fermentate si slabe in grasimi, cum este iaurtul, ar putea reduce riscul de aparitie a diabetului de tip II, cu 25%, pe o durata de 11 ani.

Cand anumite alimente sunt lasate sa fermenteze, ascestea sunt „pre-digerate” de bacterii folositoare, care se gasesc, in mod natural, pe suprafata alimentelor. Acesti microbi se hranesc cu alimentele respective inaintea noastra si descompun zaharurile si amidonul din ele. Astfel, nutrientii pot fi absorbiti mai usor de organism.

Unele bacterii elimina acid lactic, un conservant natural, care acidifiaza mediul din intestine, stimuland dezvoltarea bacteriilor „bune”. Astfel, alimentele fermentate devin un supliment probiotic natural.

„70 sau 80% dintre celulele sistemului imunitar sunt in intestin”, a declarat Alison Clark, de la British Dietetic Association. Alimentele fermentate stimuleaza bacteriile care ajuta imunitatea.

Specialistii recomanda o varietate larga de alimente fermentate, inclusiv, masline, branzeturi sau muraturi, pentru sprijinirea sistemului imunitar.

Insa nu toti specialistii sunt convinsi de importanta alimentelor fermentate. Peter Whorwell, un gastroenterolog britanic, a declarat ca nu exista destule dovezi pentru a sustine asta:

„Cum putem stii ca aceste alimente ne dau o doza suficienta de bacterii? De unde stim ce fel de bacterii contin acestea?”

O alta cercetare a aratat ca alimentele fermentate, in special muraturile, ar putea fi toxice. In 2011, Organizatia Mondiala a Sanatatii a calasificat legumele murate ca fiind „cu potential cancerigen.”

Sursa: Daily Mail

Social

Arhiva stiri