Cum arata singurul sat sub forma de cerc din Romania. Ministerul Culturii l-a declarat sit istoric

Printul Charles s-a indragostit de Transilvania si de peisajele din Valea Zalanului. Insa si Banatul are comorile sale.Localitatea Charlottenburg, o adevarata perla arhitecturala, este singurul sat sub forma de cerc de la noi declarat de Ministerul Culturii sit istoric

Ministerul-Culturii

Cu toate acestea, foarte rar calca pe acolo picior de turist, deoarece locul, aflat la 50 de kilometri de Timisoara, a ramas in anonimat.

Charlotenburg a fost infiintata in anul 1771, odata cu cel de-al doilea val de colonizari germane din Banat, atunci cand imparateasa Maria Terezia a adus aici o comunitate de svabi.

Ministerul-Culturi

Si, daca la 1880 erau mentionati 234 de germani si doar 32 de romani, la ultimul recensamant in localitate mai era doar o singura persoana de descendenta germana.

PETER TRIMPER, localnic: „Majoritatea au plecat dupa Revolutie in ’90, au fost altii care au plecat si mai inainte. „Türen offen sind” – usile sunt deschise si sa plece. S-au dus cu duiumul.”

A ramas doar Peter, un barbat de 74 de ani, inca in putere, care locuieste singur in casa parinteasca. De 40 de ani, omul, care traieste dintr-o pensie de 350 de lei pe luna, are grija de cimitirul din sat fara sa ceara nimic in schimb.

Peter Trimper: „Eu sunt patriot local. Parintii n-au vrut sa plece in Germania deloc. Si nici eu nu am vrut sa ma duc”.

Zona ar putea atrage zeci de mii de turisti, iubitori de arta si istorie.

LEON MARTI, localnic: „Din pacate, nu este exploatat. Orice turist care vine incoace admira Biserica, se uita la imprejurimi, le place, dar nu are nicio posibilitate de a-si petrece weekend-ul in locul asta.”

O varianta ar fi accesarea unor fonduri europene pentru promovarea turismului local.

Sursa: Pro TV

Mai puteti citi si:

Social

Arhiva stiri