Roşia mov anti-cancer: leguma super-sănătoasă inventată de cercetătorii britanici!

Roşia mov anti-cancer: leguma super-sănătoasă inventată de cercetătorii britanici!

Posibilitatea de a putea cumpăra din supermarket roşii purpurii modificate genetic este cu un pas mai aproape de a deveni realitate.

Roşia

Cercetătorii britanici au conceput această „super-legumă” cu pigment întunecat pentru a oferi roşiilor aceleaşi beneficii pentru sănătate pe care le au afinele şi alte fructe de pădure închise la culoare.

Producţia pe scară largă a acestor legume este în desfăşurare în Canada, unde oamenii de ştiinţă se pregătesc să îmbutelieze spre comercializare primii 1.200 de litri de suc de roşii mov.

Pigmentul, cunoscut sub numele de antocianină, este un antioxidant despre care studiile pe animale au arătat că poate lupta împotriva cancerului.

Oamenii de ştiinţă spun că noile roşii ar putea îmbunătăţi valoarea nutriţională a numeroase produse alimentare, de la ketchup până la toppingurile pentru pizza. De asemenea, ele rezistă de două ori mai mult pe raft decât roşiile obişnuite.

Roşiile au fost concepute la Centrul John Innes din Norwhich unde profesorul Cathie Martin speră să ca prima livrare în cantităţi mari a sucului de roşii mov să permită cercetătorilor să-i studieze potenţialul.

„Cu aceste roşii mov poţi obţine aceiaşi compuşi care sunt prezenţi în afine şi merişoare şi care le conferă beneficiile pentru sănătate, dar îi poţi introduce în alimente pe care lumea chiar le mănâncă în cantităţi semnificative şi care sunt disponibile la un preţ accesibil”, explică profesorul Martin.

Aceste roşii fac parte dintr-o nouă generaţie de plante modificate genetic concepute pentru a fi atrăgătoare pentru consumatori. Primele tipuri de plante modificate genetic erau ţinţite mai degrabă către agricultori.

Pigmentul purpuriu este rezultatul unui transfer al unei gene de la planta gura-leului, această modificare activând un proces în roşie care permite antocianinei să se dezvolte.

Deşi invenţia este una britanică, profesorul Martin afirmă că restricţiile UE asupra plantelor modificate genetic au încurajat-o să meargă în alte ţări pentru a dezvolta tehnologia.

Reglementările din Canada sunt percepute drept mai prietenoase faţă de tehnologia OMG (organismelor modificate genetic), astfel că cercetătorii au ajuns la o înţelegere cu o companie din Ontario, New Energy Farms, care produce acum suficiente roşii într-o seră de 465 de metri pătraţi pentru a permite fabricarea a 2.000 de litri de suc de roşii.

„Cu adevărat uimitor este potenţialul de a folosi un compus scump din natură într-un mod mai ieftin, ceea ce face posibilă utilizarea sa în alimente, în hrana animalelor, cosmetice, coloranţi alimentari şi chiar în farmaceutice”, a comentat Paul Carver, CEO-ul companiei New Energy Farms.

„Sistemul canadian este foarte înţelept”, spune profesorul Martin. „Canadienii analizează trăsăturile plantei, nu tehnologia, iar această metodă ar trebui adoptată şi la noi. Ar trebui ca autorităţile să se întrebe dacă ceea ce facem este sigur şi benefic, nu dacă este OMG sau nu”, explică specialistul.

„E frustrant că am fost nevoiţi să mergem în Canada pentru a creşte roşiile şi pentru a le procesa, dar sperăm că aceste roşii să servească drept produs de avangardă, la care oamenii să poată aibă la un produs modificat genetic care are totodată beneficii pentru ei”, afirmă Martin.

Primii 1.200 de litri de suc de roşii vor fi livraţi în scurt timp către Norwich. Pentru că seminţele au fost eliminate, nu există vreun material genetic care să poată duce la vreo potenţială contaminare.

Cercetătorii vor să folosească sucul de roşii pentru a efectua numeroase teste, printre care şi testarea efectelor benefice ale antocianinei asupra oamenilor. Cercetările efectuate până acum au arătat beneficii ca agent anti-inflamatoriu, iar testele pe şoareci au arătat că încetineşte dezvoltarea cancerului.

Întrebarea este dacă un produs modificat genetic care are beneficii pentru sănătate va ajuta la influenţarea opiniei publice. Un sondaj efectuat în 2010 în UE a arătat că cei ce se opun OMG-urilor sunt de trei ori mai numeroşi decât fanii organismelor modificate genetic. Ultima oară când un OMG a fost aprobat în Europa a fost în 1998.

Profesorul Martin speră ca sucul de roşii mov să fie aprobat pentru vânzarea către consumatorii din America de Nord în aproximativ doi ani.

Specialiştii din Marea Britanie speră ca organismele modificate genetic să fie percepute mai pozitiv de către public.

O altă echipă de oameni de ştiinţă britanici, cercetătorii de la Rothamsted Research din Hertfordshire, a anunţat că intenţionează să obţină aprobări pentru testarea unei plante modificate genetic care poate produce un „ulei de peşte”.

De asemenea, aceiaşi cercetători cultivă un tip de grâu modificat genetic care a fost conceput să elibereze un feromon care goneşte afidele.

Profesorul Nick Pidgeon, un psiholog specializat în probleme de mediu de la Universitatea Cardiff, a efectuat mai multe sondaje şi focus group-uri asupra organismelor modificate genetic.

„Sublinierea beneficiilor va produce o diferenţă, însă este doar o parte dintr-o poveste care este destul de complexă. Oamenii vor continua să fie îngrijoraţi că de faptul că aceasta este o tehnologie care poate interfera cu sistemele naturale. Pentru a schimba această perspectivă negativă pe care oamenii o au de 10-15 ani este nevoie de mult timp. Va trebui să fie demonstrat că aceste plante sunt sigure, că autorităţile au conceput reguli bune şi că această tehnologie poate fi gestionată într-un mod sigur. Toate aceste lucruri nu vor avea loc peste noapte”, concluzionează Pidgeon.

Surse: BBC News, John Innes Centre

Mai puteti citi si:

Social

Arhiva stiri