COSMARUL ALB a cuprins din nou Romania: Drumuri blocate, scoli inchise si trenuri anulate

Ninsoarea şi viscolul au pus din nou stăpânire pe ţara noastră. Meteorologii au emis noi atenţionări cod portocaliu şi cod galben de ninsori viscolite, valabile până miercuri la ora 23.00.

COSMARUL-ALB-a-cuprins-din-nou-Romania-Drumuri-blocate-scoli-inchise-si-trenuri-anulate

Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, autorităţile au decis să închidă mai multe drumuri nationale.

Circulaţia este întreruptă, miercuri, pe două autostrăzi şi pe mai multe drumuri naţionale, astfel:

A2 (Bucureşti – Feteşti)

A3 (Centura Bucureşti – Ploieşti)

DN 1D (Jilavele – Urziceni)

DN 2 (Afumaţi – Buzău)

DN 24D (Bălăbăneşti – Intersecţie DN26)

De asemenea, pe mai multe drumuri naţionale este restricţionat traficul pentru maşinile de peste 7,5 tone, astfel:

DN 22 (Râmnicu Sărat – Brăila)

DN 3B (Călăraşi – Feteşti)

DN 5B (Giurgiu – Ghimpaţi)

DN 7C

Pe mai multe drumuri naţionale este restricţionat traficul pentru maşinile de peste 3,5 tone, astfel:

DN 22 (Mihai Viteazu – Ovidiu)

DN 2C

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA recomandă participanţilor la trafic să evite zonele afectate de zapadă şi viscol. Dacă totuşi nu se poate evita deplasarea în aceste zone, este necesar ca participanţii la trafic să nu plece la drum fără a avea autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţiile de iarnă (anvelope de iarnă, lanţuri antiderapante, combustibil, paturi, saculeţ cu material antiderapant, alimente, apă, etc.).

Participanţii la trafic să se informeze înainte de plecarea la drum asupra stării reţelei de drumuri naţionale la Dispeceratul Comandamentului Central de Iarnă, la numerele de telefon 021/9360, TEL VERDE 0800.80.9360 sau de pe pagina de web a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA (www.cnadnr.ro/ Situaţia Drumurilor Naţionale), cât şi de la Dispeceratele DRDP Bucureşti (021-318.66.97), DRDP Craiova (0251-408.700), DRDP Timisoara (0256-246.620).

ŞCOLI şi GRĂDINIŢE ÎNCHISE, din cauza viscolului şi a zăpezii

În urma avertizărilor primite de la ANM privind instituirea codului portocaliu şi a codului galben pentru Bucureşti şi alte 24 de judeţe, inspectoratele şcolare judeţene au decis închiderea tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru miercuri, 29 ianuarie, în Capitală şi în alte 19 judeţe: Argeş, Bacău, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Prahova, Olt, Tulcea, Teleorman, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea.

În judeţul Iaşi, cursurile vor fi suspendate doar în mediul rural, iar în judeţele Braşov, Covasna, Gorj şi Mehedinţi unităţile de învăţământ vor fi deschise pentru elevi şi profesori, chiar dacă acestea se află sub cod galben, deoarece condiţiile create permit acest lucru.

O situaţie excepţională o reprezintă judeţul Botoşani, care, deşi nu se află sub niciun cod de avertizare meteorologică, va avea două şcoli închise din cauza faptului că elevii vin din localităţi aflate sub cod de avertizare.

Hotărârea de întrerupere temporară a activităţii este exclusiv la latitudinea conducerilor instituţiilor de învăţământ superior, în virtutea autonomiei universitare. Ministerul Educaţiei Naţionale recomandă tuturor studenţilor să ia legătura cu secretariatele universităţilor şi să consulte paginile de internet ale acestora.

Inspectoratele şcolare care au anunţat că unităţile de învăţământ vor rămâne închise miercuri sunt: Bucureşti, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Prahova. În Vrancea, şcolile vor fi închise şi joi.

Inspectoratele şcolare din judeţele avertizate cu cod galben de viscol vor decide dacă închid sau nu şcolile miercuri, au precizat oficiali din Ministerul Educaţiei.

Inspectoratul Şcolar Bucureşti a anunţat, prin Marian Banu, că mediile ar putea să nu fie încheiate dacă nu este timp.

Cursurile în învăţământul preuniversitar din judeţul Constanţa vor fi suspendate miercuri, cu excepţia grădiniţelor cu program prelungit, care rămân deschise pentru a veni în întâmpinarea nevoilor părinţilor, au informat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ).

Nici Universitatea din Bucureşti nu va desfăşura activitate didactică miercuri şi joi din cauza evoluţiei vremii, informează un comunicat de presă al instituţiei de învăţământ superior. Examenele programate pentru aceste zile vor fi reprogramate.

Circulaţia trenurilor, îngreunată de ninsori

Un număr de 167 de trenuri sunt anulate din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, iar pe opt linii ferate circulaţia este restricţionată, în urma formării de suluri de zăpadă, potrivit informaţiilor postate pe site-ul Ministerului Transporturilor.

VEZI AICI SITUAŢIA TRANSPORTURILOR FEROVIARE

Bucureştiul şi 14 judeţe, respectiv Ilfov, Giurgiu, Prahova, Teleorman, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea, Galaţi şi jumătatea de sud a judeţelor Argeş şi Dâmboviţa, sunt miercuri, până la ora 23.00, sub avertizare cod portocaliu de viscol.

De asemenea, judeţele Iaşi, Vaslui, Bacău, Covasna, Braşov, Vâlcea, Olt, Gorj, Dolj şi Mehedinţi, precum şi jumătatea de nord a judeţelor Dâmboviţa şi Argeş sunt miercuri sub avertizare cod galben de viscol.

Citeste si PROGNOZA METEO pe DOUĂ SĂPTĂMÂNI. Vezi ce anunță meteorologii

Social

Arhiva stiri