Cum poți identifica 13.000 de pești folosind doar un pahar cu apă?

Un pahar cu apă, doar de atât au nevoie „detectivii” geneticieni de azi pentru a identifica aproximativ 13.000 de pești dintr-o arie oceanică largă, arie din care a fost prelevată apa respectivă, se arată într-un studiu publicat în PlosONE.

apă

„Secretul constă în ADN-ul pe care organismele acvatice îl elimină cu regularitate în mediul lor. Poate fi neplăcut să te gândești la asta atunci când mergi la plajă, însă apa oceanică este o supă uriașă care mustește de celule eliminate de vietățile din apă. Este vorba despre celule din piele, țesuturi afectate sau, pur și simplu, excrețiile acelor animale. Toate acestea conțin ADN, iar dacă ai uneltele necesare, poți spune cu exactitate ce specii există într-un anumit areal. Acum lucrăm la un proiect care ne va arăta cât de prolifice sunt speciile cu pricina”, afirmă Ryan Kelly, genetician în cadrul Universității din Washington.

Pentru a-și testa metoda, Kelly și colegii săi au apelat la ajutorul specialiștilor de la Acvariul Monterey Bay, unul dintre cele mai mari 10 acvarii din lume, cu o capacitate de aproape 4,5 milioane de litri, aflat în California, SUA. S-a ales această variantă pentru că speciile expuse la Monterey Bay erau deja cunoscute, ceea ce făcea mai ușor de interpretat informațiile genetice.

Utilizând această nouă metodă, Kelly și ceilalți oameni de știință au putut identifica speciile prezente în acvariu, precum și faptul că tonul și sardinele reprezintă populațiile cele mai numeroase. Surpriza a venit în momentul în care în baza de date au apărut informații despre un pește originar din Oceanul Atlantic (Brevoortia tyrannus) care nu se regăsea printre speciile prezente în acvariul californian. De abia după ce au consultat personalul de la Monterey bay, geneticienii au aflat că specia amintită era folosită ca hrană pentru peștii expuși în acvariu, astfel explicându-se prezența ADN-ului acesteia în apă.

Următorul pas este aplicarea metodei în apele Oceanului Pacific, scopul fiind, evident, acela de a realiza facil un „recensământ” al speciilor oceanice, recensământ care va putea permite specialiștilor să monitorizeze speciile amenințate șă să intervină pentru protejarea acestora atunci când este nevoie.

Social

Arhiva stiri