Dezvoltare Personala: Disciplina copiilor bazată pe inteligență emoțională

Comportamentele nepotrivite sunt, de multe ori, strigăte puternice care imploră prezența, dragostea și atenția părinților.” Augusto Cury

Atunci când părintele țipă/ridică tonul și îi spune copilului să nu mai țipe puteți să vă gândiți ce învață copilul din acestă tehnică de control al comportamentului și de construire a inteligenței emoționale. Lecția desprinsă poate fi aceea că, pentru a obține ceea ce vrei de la ceilalți, trebuie să-i intimidezi. Dar poate că părinții nu vor, de fapt, să-i învețe asta chiar dacă uneori metoda pare să ”funcționeze”. Din acestă cauză, exemplul pe care îl dau părinții în asemenea situații este mai important decât ne închipuim.  Este bine ca fiecare părinte să fie conștient că un copil nu acordă o atenție prea mare la ceea ce i se spune. Contează doar ceea ce vede că face părintele.

dezvoltare_personala_personal_development_timetv_time_educatia copiilor

Dezvoltare Personala (Personal Development)

Conflictele dure conduc la lupte pentru putere între părinți și copii. În acest fel apar ”învingătorii” și ”învinșii” și se crează premisele „dorinței de răzbunare”. Pentru a învăța să-și rezolve problemele, copiii trebuie să creadă și să simtă că părinții ”sunt de partea lor”. Aceasta implică multe alte valori, cum ar fi ”sinceritatea”, ”încrederea” și ”deschiderea”. Principalul scop al strategiilor de disciplină bazate pe inteligență emoțională, este acela de a îmbunătăți relațiile dintre membrii familiei.

Strategiile de disciplinare a copiilor nu sunt pedepse; ci instrumente care îi învață pe copii respectul, responsabilitatea, autoîndrumarea, conștiința de sine și toleranța. Diferența dintre disciplină, care înseamnă ”a forma”, și pedeapsă, care semnifică ”a face să sufere”, se reduce la modul în care părinții concep aceste tehnici și la felul în care ei le folosesc.

Iubirea presupune să te preocupe interesul celuilalt, la fel și disciplina. Deci, disciplina este un act de iubire. Cu cât un copil se simte mai iubit, cu atât va accepta mai ușor sfaturile și sugestiile părinților. Motivul este că acel copil trebuie să se identifice cu părinții lui pentru a le accepta sfaturile fără resentimente, ostilitate și obstrucție. De fapt, disciplina fără iubire este asemenea încercării de a face o mașină să funcționeze fără benzină. Poate părea că merge, dar se va termina cu un dezastru.

Însă cum pot părinții să-și disciplineze copiii și să stabilească acele puncte de reper în viața acestora astfel încât copiii să se simtă în siguranță și în același timp să se dezvolte în funcție de particularitățile proprii?

Studiile ne spun că punctele de reper sau limitele în viața copiilor îi fac pe aceștia să se simt în siguranță. În aceste condiții, pot explora tot spațiul acordat de părinți. Copiii care nu au puncte de reper, limite, reguli explorează foarte puțin din spațiul oferit deoarece nu știu până unde să meargă, nu cunosc lucruri certe pe care să se bizuie și simt mereu nevoia să testeze terenul având comportamente neadecvate, iar acest lucru este un factor de stres foarte mare pentru copil.

Aici depinde de noi, ca persoane semnificative în viața copiilor cum le stabilim, astfel încât acestea să le ofere siguranță, susținere să se dezvolte armonios. Este bine ca punctele de reper sau limitele în viața copilului să fie puține, bine gândite, să țină cont de particularitățile copiilor și să ofere atât siguranță cât și spațiul de a se dezvolta. Adică, copilul să se simtă în siguranță astfel încât să încerce lucruri, activități noi. Dacă copiii nu se simt în siguranță, nu sunt dispuși să încerce sau, dacă  încearcă, o fac cu o mare teamă.

Un aspect foarte important îl reprezintă lărgirea limitelor și a încrederii acordate. Acest lucru este bine să se întâmple gradat, în funcție de vărsta copilului, astfel încât, la maturitate, să devină un adult cu încredere în sine, cu o imagine proprie puternică, să fie responsabili, să se poată adapta schimbărilor, să se bucure de viață, să fie fericiți.

Dacă vrei să afli mai multe despre cum poți să stabilești punctele de reper în viața copilului tău astfel încât acestea să fie sprijin în dezvoltarea armonioasă și pozitivă a copilului și despre:

 • • influenţa în dezvoltarea copilului a valorilor pe care părinţii le promovează zi de zi
 • • modul în care părinţii pot lucra cu propriile emoţii şi cu emoţiile copilului îm mod constructiv, pozitiv şi creativ
 • • felul în care arătăm aprecierea copiilor, astfel încât aceştia să se simtă apreciaţi
 • • ascultarea empatică ca sprijin pentru copil în găsirea de soluţii la problemele cu care acesta se confruntă

atunci înscrie-te la Workshop-ul ”Inteligență Emoțională pentru părinți și copii” accesând  link-ul acesta.

Dacă vrei să afli mai multe despre eveniment și despre cum poți beneficia de reducerea de 20%, atunci accesează link-ul acesta.

Când și unde va avea loc?

Eter Spa, Bulevardul Pache Protopopescu nr. 104, București. Vis-a-vis de PRO TV.

24 și 25 Ianuarie – Modulul I, dedicat părinților

26 Ianuarie – Modulul II, dedicat părinților și copiilor

Cine sunt trainerii?

Alina Roman:

 • • trainer certificat Seneca College of Applied Arts and Technology – Canada
  • trainer certificat FranklinCovey Institute – Statele Unite
  • 21 de ani de experienţă în lucrul cu oamenii, în şi pentru companii multinaţionale dar şi organizaţii nonprofit
  • 14 ani de experienţă în crearea şi facilitarea de programe de training destinate adulţilor
  • 7 ani de experienţă în crearea şi facilitarea programelor de dezvoltare a inteligenţei emoţionale
  • pasionată în a inspira oamenilor o nouă perspectivă asupra lor şi a celor din jurul lor, prin intermediul emoţiilor.

Gabriela Dospinescu:

 • • licenţiată în Psihologie, masterandă în Consiliere
 • •  trainer certificat CNFPA
 • • 6 ani experienţă în crearea şi facilitarea programelor de training
 • • 6 ani experienţă în a lucra cu copii cu probleme de comportament şi cu familiile acestora
 • • pasionată în sprijinirea copiilor şi familiilor acestora pentru crearea unor parteneriate care să încurajeze împlinirea, dăruirea şi evoluţia laolaltă, ca familie.

In filmuletul de mai jos puteti vedea cateva  impresii de la cursul  de Inteligenta Emotionala al Alinei Roman.

Social

Arhiva stiri