Descoperire fără precedent în Peninsula Arabică: au fost identificate două specii de dinozauri

Fosilele a două specii de dinozauri care au trăit pe actuala Peninsulă Arabică au fost descoperite de o echipă internaţională de paleontologi, a precizat un grup de cercetători suedezi, potrivit AFP.

dinozauri

Aceşti cercetători au descoperit scheletele dinozaurilor, datate cu aproximativ 72 de milioane de ani în urmă, în nord-estul Arabiei Saudite, pe ţărmul Mării Roşii, a indicat Universitatea din Uppsala într-un comunicat.

dinozauri

Această regiune, în prezent deşertică, se afla pe atunci lipită de coasta Africii şi avea o climă ecuatorială, iar „masa terestră a Arabiei era în cea mai mare parte sub apă”.

Fragmentele de schelet sunt vertebre caudale de titanozaur, un erbivor din familia sauropozilor, care măsura „probabil peste 20 de metri lungime”, şi dinţi de Abelisaurus, un biped carnivor din familia teropodelor, cu o lungime de aproximativ şase metri.

„Sunt primii dinozauri cu anatomie recognoscibilă care au fost semnalaţi în Peninsulă Arabică”, a explicat Benjamin Kear, paleobiolog australian la Universitatea din Uppsala.

„Fosilele dinozaurilor sunt excepţional de rare în Peninsulă Arabică, doar câteva oase extrem de fragmentate, menţionate în bibliografia de până acum”, a adăugat Benjamin Kear.

dinozauri

Acest lucru se explică prin raritatea rocilor sedimentare transportate de cursurile de apă din această regiune, în epoca dinozaurilor.

„Dinozauri asemănători au fost descoperiţi în Africa de Nord, Madagascar şi chiar în America de Sud”, se menţionează în comunicatul universităţii suedeze.

Descoperirea cercetătorilor suedezi, australieni şi saudiţi în timpul săpăturilor efectuate sub controlul autorităţilor saudite a fost prezentată în numărul de la sfârşitul lunii decembrie al revistei PLOS ONE.

Surse: Mediafax, AFPUppsala University

Mai puteti citi si:

Social

Arhiva stiri