Animalele trăiesc în cele mai ciudate locuri: o specie marină recent descoperită îi uluieşte pe zoologi

O specie de anemone-de-mare, nouă pentru ştiinţă, a fost găsită de cercetători pe partea inferioară a stratului de gheaţă ce acoperă apele Antarcticii. Este singurul animal marin cunoscut până în prezent care trăieşte îngropat în gheaţă şi nimeni nu ştie cum reuşeşte să supravieţuiască

specie

Cercetătorii de la University of Nebraska-Lincoln au descoperit din întâmplare acest animal, în cursul unui studiu geologic în care explorau, cu ajutorul unei camere video ataşate de un dispozitiv de foraj telecomandat, partea de dedesubt a banchizei antarctice din Marea Ross.

Aici au descoperit, cu surprindere, mii de anemone-de-mare albe, care trăiau pe suprafaţa inferioară a bachizei, cu corpul îngropat în gheaţă, doar tentaculele mişcându-se liber prin apă.

Specia a fost denumită Edwardsiella andrillae şi a fost studiată de Marymegan Daly de la Ohio State University, dar anatomia sa nu are nimic deosebit. Secretul capacităţii lor de a trăi în gheaţă ţine, probabil, de anumite caracteristici fiziologice, guvernate de gene specifice.

Marymegan Daly bănuieşte că anemonele secretă anumite substanţe chimice pentru a dizolva gheaţa, ceea ce permite să îşi afunde corpul în ea, dar deocamdată nu se ştie care ar putea fi acele substanţe. De asemenea, nu se ştie cum reuşesc aceste vieţuitoare să reziste temperaturilor foarte scăzute şi cum se reproduc.

Un studiu genetic ar putea oferi nişte răspunsuri dar, din păcate, pentru moment nu poate fi întreprins. Cercetătorii geologi de la University of Nebraska-Lincoln nu se aşteptau să descopere animale, astfel încât nu dispuneau de mijloace speciale de conservare a probelor biologice, ci numai de o substanţă conservantă simplă, care păstrează detaliile anatomice ale anemonelor, dar distruge ADN-ul.

Studii viitoare vor analiza şi materialul genetic al acestor creaturi, în căutarea unor explicaţii ale neobişnuitelor lor însuşiri.

Sursa: New Scientist / Foto: PLoS One

Mai puteti citi si:

Social

Arhiva stiri