Africa ar putea pierde aproape 20% dintre elefanți, și asta doar într-un deceniu, dacă nivelul braconajului nu va fi redus substanțial. Numai anul trecut se estimează că au fost uciși 22.000 de elefanți, un nivel inacceptabil, se arată într-un raport comun semnat de mai multe organizații ecologiste, printre care CITES, TRAFFIC și IUCN.

În prezent, în Africa, mai există doar 500.000 de elefanți, față de 1,2 milioane estimați în 1980, sau 10 milioane în 1900. De cele mai multe ori, elefanții au fost vânați pentru fildeșul lor, fildeș care poate ajunge pe piața neagră la prețul de 2000$/ kilogram, cele mai mari piețe fiind Thailanda și China. (Trebuie spus că fildeții unui elefant matur pot cântări până la 20 de kilograme). Iar comerțul ilegal cu fildeș pare să sporească, în ciuda restricțiilor, numai în 2013, numărul elefanților uciși pentru fildeș crescând cu aproximativ 20% față de anul 2011.
De vină sunt, în special guvernele țărilor africane, mult prea slabe sau dezinteresate pentru a lupta pentru salvarea elefanților, precum și sărăcia și lipsa de educație a cetățenilor acestor state, se arată în raportul prezentat în fața reprezentanților statelor africane întruniți în Botswana tocmai pentru a găsi o soluție pentru stoparea, sau măcar reducerea, vânătorilor ilegale.
De altfel, atenția autorităților din țările africane trebuie să se îndrepte către estul acestui continent, acolo unde se formează deja noile rute pentru traficanții de fildeș. Dacă până recent aceștia scoteau fildeșul prin țările vest-africane, noile date indică Kenya și Tanzania ca puncte de ieșire pentru aceștia.
Mai puteti citi si:
Similare