Nivelul marilor se va ridica cu aproximativ 60 de centimetri in urmatorii 70 de ani

Nivelul marilor se va ridica cu aproximativ 60 de centimetri in urmatorii 70 de ani si cu circa 2,4 metri pana in 2200, potrivit unui nou studiu care sugereaza ca sute de orase asezate pe coasta vor fi inundate pe parcursul a doar cateva generatii.

nivelul-marilor

Autorii acestui studiu sustin ca nivelul marilor va continua sa creasca cu pana la 7,6 – 9 metri fata de limita prezenta.
Predictiile alarmante se bazeaza pe presupunerea ca nivelurile de dioxid de carbon vor ramane aceleasi ca si cele din prezent, lucru care este posibil insa sa se schimbe.

Circa 600 de milioane de persoane traiesc in prezent in localitati situate la maximum 10 metri deasupra nivelului marii, generand pana la 10% din produsul global brut.

Efectele combinate ale ridicarii nivelului marilor, cresterii populatiei si coborarii solului vor duce, pana in 2070, la triplarea numarului de persoane care vor fi expuse riscului de a fi inundate.

Cercetatorii spun ca nivelul actual al marilor creste la un ritm dublu fata de perioadele dintre epocile de gheata.

Intre timp, nivelurile gazelor cu efect de sera din atmosfera si alti factori care determina ridicarea temperaturilor cresc cu pana la zece ori mai repede decat in oricare alta perioada din revolutia industriala.

Studiul, publicat in Scientific Reports, a fost realizat de cercetatorii de la Australian National University din Canberra, care avertizeaza ca, pe masura ce Pamantul se va incalzi, mari bucati din calota Groenlandei si Antarcticii se vor topi, un proces pentru care debutul si stoparea dureaza foarte mult si care contribuie la ridicarea nivelului marilor.

Sursa: Mediafax

Mai puteti citi si:

Social

Arhiva stiri