„Venitul Minim Garantat în UE” (U.B.I) sau dreptul de a primi o alocaţie în mod necondiționat. Acum se poate!

Zilele trecute mă aflam într-un microbuz și am auzit fără să vreau o poveste de viață. La un metru pe bancheta din spatele meu, un barbat povestea persoanei de alături situația familiei sale. El – peste 50 ani, trei operații de ulcer (și încă două nu am auzit ce fel) fără serviciu deoarece nu l-a mai angajat nimeni din cauza vârstei și deoarece nu avea decât 4 clase. Soția – bolnavă la pat, din câte s-a înțeles în stare vegetativă. Copiii cu vârste de 18, 16, 14 și 11 ani toți elevi. Spunea că este mulțumit de copiii săi pentru că nu beau, nu fumează nu consumă droguri și că i-a învățat să ajute în gospodărie fiecare cum poate. Povestea că încearcă să se descurce cum poate să le ofere strictul necesar ca alimentație deși este foarte greu fiindcă nu i s-a aprobat nici pensionarea sa pe caz de boală chiar dacă a avut atâtea operații. Pe soție o ducea din când în când la tratament la spital (probabil cu salvarea) unde stătea cam câte 4-5 zile la două săptămâni. Odată, la spital, o doamnă doctor i-a șoptit: „Știi…, aș putea să îi fac soției tale o injecție ca să nu te mai chinui cu ea..”. El i-a răspuns: „Dar dacă în locul soției mele ar fi fost soțul dumneavoastră iar un doctor v-ar spune asta cum v-ați simți, ați putea spune da?”…
A mai spus că a reușit să ridice o casă din chirpici dar când a început-o nu a știut că: „…’casă’ e un cuvânt din doar două silabe…dar se ridică atât de greu..” (citat). Nu avea vocea unui om care se plânge de ceva. Doar povestea o stare de fapt și atât.
***
Dacă aș ieși acum în stradă și aș întreba toți oamenii pe care îi întâlnesc dacă își doresc o lume mai bună, o lume în care nimănui să nu-i lipsească strictul necesar (definit prin mâncare, un acoperiș deasupra capului și haine cât să nu moară de frig) sunt sigură că toți ar răspunde cu DA. Dacă aș face același lucru pe internet, pe Facebook de exemplu, sunt sigură aș primi același răspuns.
***
Chiar, tu ce ai face dacă ai avea strictul necesar garantat necondiționat? Câtă libertate de mișcare și creație ai simți? Ce vise ți-ai împlini fără grija zilei de mâine?
***
venitul minim garantat ue

Dar de multe ori acțiunile noastre contrazic ceea ce spunem. De ce spun asta? Sunt neplăcut surpinsă de faptul că un proiect european de mare importanță (după părerea mea) a rămas în umbră din cauză că nu a fost suficient popularizat (bănuiesc). Prefer să cred asta decât să cred că oamenii nu-și doresc o lume mai bună în sensul descris mai sus. Este vorba despre proiectul european denumit „Venitul Minim Garantat în UE” (U.B.I). Cei care au inițiat proiectul solicită o lege europeană care să stipuleze ca fiecare persoană, indiferent de vârstă, strămoşi, domiciliu sau de rezidenţă, profesie etc. să aibă dreptul de a primi o alocaţie în mod necondiționat. Conform acestora: „Noi privim venitul de bază ca pe un drept al omului care nu trebuie să depindă de nici o precondiţie sau obligaţie de a avea salariu plătit, de a fi integrat în serviciul public sau de a se comporta potrivit cu rolurile tradiţionale de gen. Venitul de bază nu va fi condiţionat de alte venituri, economii sau proprietăţi”. Știu. Primul gând care vine în mintea oricui este: nu sunt bani. Dar se pare că inițiatorii proiectului au deja idei în acest sens, câteva dintre acestea sunt chiar în scurta prezentare de mai jos.

Pentru ca propunerea de proiect să fie luată în discuție în comisie la Uniunea Europeană (nu aprobată ci doar luată în discuție) este nevoie de strângerea unui milion de semnături din țările UE. România ar trebui să strângă cel puțin 25.000 de semnături. Am spus mai sus că sunt neplăcut surprinsă deoarece, deși mai sunt doar 40 de zile până la expirarea termenului, până acum s-au strâns doar 3.290 (click aici – pentru statistica online).

Acum mă întreb: oare chiar ne dorim o lume mai bună? Dacă da, atunci de ce nu s-a reușit strângerea acestor semnături până acum? E vorba doar de 2-3 click-uri pentru a susține această inițiativă și de completarea formularului cu datele reale din buletin (este garantată confidențialtitatea). Desigur, întrebările de mai înainte sunt retorice. Știu că pare greu de crezut că acest proiect ar putea fi pus în practică prea curând însă dacă nu plecăm de nicăieri, dacă nu facem nimic concret (măcar o semnătură) nu avem cum să așteptăm ca acele schimbări mult sperate să se producă.
Dacă doriți să susțineți acest proiect puteți să o faceți completând formularul ce apare după ce dați click pe butonul  „susțineți” aici (click) – (este asigurată confidențialitatea așa cum scrie aici (click)).
Un articol de

Social

Arhiva stiri