Zonele din Romania trezite sub zapada in aceasta dimineata. COD GALBEN anuntat de meteorologi

Cod Galben de ninsori. 19 judete sub zapada

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de ninsori si viscol, valabila de vineri dimineata pana sambata dupa-amiaza, in 19 judete din nordul, estul, centrul si vestul tarii.

cod-galben-zapada-1

Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, de vineri, ora 06.00, pana sambata, la ora 14.00, in zona de munte va ninge si se va depune strat nou de zapada, in prima parte a zilei in Muntii Apuseni si in Carpatii Orientali, apoi si in celelalte masive.

Vantul va avea intensificari, cu rafale de peste 70 de kilometri pe ora si pe crestele inalte de peste 100 de kilometri pe ora, viscolind zapada.

Avertizarea cod galben de ninsori si viscol a fost emisa pentru judetele: Suceava, Neamt, Bacau, Vrancea, Maramures, Bistrita-Nasaud, Mures, Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Valcea, Gorj, Caras-Severin, Hunedoara, Alba, Cluj, Bihor si Salaj.

ANM a precizat ca intensificari ale vantului vor fi si in zonele mai joase de relief din regiunile intracarpatice, dar la cote mai reduse (55 – 60 de kilometri pe ora), iar ninsorile, slabe cantitativ, se vor semnala pe arii restranse.

Secretarul de stat Raed Arafat a cerut prefectilor, la videoconferinta pe tema masurilor pentru codul galben de viscol valabil vineri si sambata, ca in zonele cu risc de blocare a drumurilor, bolnavii dependenti de dializa si gravidele sa fie dusi din timp in locuri unde se poate interveni mai usor.

Arafat a atras atentia ca acolo unde exista riscul ca drumurile sa fie blocate, sa nu fie transferati bolnavi intre clinici pe distante lungi.

„Mai bine ramane bolnavul o zi in plus in spital decat sa-l trimiteti cu ambulanta si sa ramana blocat undeva pe drum”, a spus secretarul de stat din Ministerul Sanatatii.

In acelasi context, Raed Arafat a solicitat ca in cazul in care unele zone sunt deja blocate si apar probleme de sanatate la persoane izolate de zapada, sa se solicite interventia aeriana din timp, nu la sfarsitul zilei, cand nu se mai poate interveni din cauza vizibilitatii scazute.

La aceeasi videoconferinta, secretarul de stat din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) Catalin Chiper a recomandat prefectilor din judetele vizate sa instituie serviciul de permanența, astfel incat, la apariția unei situații deosebite, sa poata convoca, in timp operativ, comitetele județene pentru situații de urgența, spre a se interveni in cel mai scurt timp pentru inlaturarea efectelor fenomenelor meteo periculoase.

Social

Arhiva stiri