Vrei să auzi mai întâi vestea bună sau vestea rea? Ce au descoperit cercetătorii

Cercetătorii de la University of California-Riverside au dorit să afle ce vor oamenii să afle sau să anunţe mai întâi: vestea bună sau vestea rea.

Vrei-să-auzi-mai-întâi-vestea-bună-sau-vestea-rea

videohive.net

Psiholoagele Angela Legg şi Kate Sweeny au descoperit că majoritatea oamenilor implicaţi în studiu (mai bine de 75%) au declarat că preferă să primească, mai întâi, vestea rea. În schimb, mesagerii au declarat că ar preferea să dea, mai întâi, vestea bună şi apoi pe cea rea, scrie descopera.ro care citeaza The Blaze.

Legg şi Sweeny au studiat şi transmiterea informaţiei după modelul veste bună-veste rea-veste bună („bad news sandwich”). Cele două au descoperit că această strategie nu îl avantajează pe receptor, ci pe emiţător.

„Principalul beneficiar de pe urma strategiei bad news sandwich este cel care dă vestea, nu cel care o primeşte. Dacă eşti manager, o astfel de strategie îi poate ajuta pe oameni să se simtă mai bine, dar nu le va îmbunătăţi comportamentul”, a explicat Legg.

Totodată, în urma cercetării s-a stabilit că „este important să potrivim modul în care dăm vestea cu scopul pe care îl urmărim”.

„Dacă eşti un medic care pune un diagnostic şi anunţă o prognoză severă, iar pacientul nu mai poate face nimic, este bine ca individul să primească mai întâi vestea rea, pentru ca apoi să folosiţi informaţii pozitive care să îl ajute să accepte situaţia. Dacă sunt lucruri pe care pacientul le poate face pentru a se trata, atunci vestea rea va fi dată ultima pentru ca apoi să îi spuneţi ce trebuie să facă pentru a se însănătoşi”, a explicat Legg.

Modul în care dăm veştile este important nu numai în relaţia medic-pacient, ci şi în alte situaţii şi relaţii din viaţa de zi cu zi.

Social

Arhiva stiri