Combinaţii PERICULOASE între alimente şi medicamente

Există anumite alimente care scad eficienţa unor medicamente sau, mai rău, generează efecte adverse.

Combinatii-PERICULOASE-intre-alimente-si-medicamente

sfatulparintilor.ro

Iată câteva combinaţii periculoase între alimente şi medicamente:

1. Antibioticele și lapte sau iaurt. Laptele sau iaurtul diminuează efectul multor medicamente, în special al celor care conţin antibiotice. Dacă iei antibiotice nu consuma lapte înainte de administrarea medicamentului şi nici o jumătate de oră după. Există riscul ca eficienţa medicamentului să scadă foarte mult şi astfel afecţiunea să avanseze. Lactatele conţin mult calciu, însă poate să afecteze absorbţia unor substanţe în sistemul digestiv, scrie eva.ro.

2. Grepfrutul şi medicamente pentru colesterolSucul de grapefruit încetineşte procesul de metabolizare corectă a medicamentului de către ficat şi accentuează apariţia efectelor adverse. O combinaţie periculoasă este între grepfrut şi statinele care sunt administrate pentru scăderea nivelului de colesterol, favorizând apariţia unor probleme la ficat şi rinichi.

Totodată, grepfrutul interacţionează cu peste 200 de medicamente, scăzându-le eficienţa.

3. Nucile şi tratamentul pentru hipotiroidismNucile sunt foarte sănătoase, însă trebuie să fii atentă la ele dacă suferi de hipotiroidism şi iei tratament cu levotiroxină. Consumul de nuci poate să scadă absorbţia levotiroxinei, care este cel mai prescris tratament pentru hipotiroidism.

4. Brânzeturile și antidepresiveleBrânzeturile, ficatul de pui/vită, mezelurile, anşoa şi avocado conţin tiramină. Acest aminoacid în combinaţie cu antidepresivele determină o creştere bruscă a tensiunii arteriale.

5. Alimentele bogate în vitamina K şi anticoagulanteleVitamina K este importantă în procesul de coagulare a sângelui, iar atunci când este în cantităţi mari poate să favorizeze formarea cheagurilor. Atenție dacă iei anticoagulante să nu consumi multă vitamina K pe care o găseşti în broccoli, varză, spanac şi varza de Bruxelles.

Citește și Coca Cola vs. Pepsi: INGREDIENTUL-SURPRIZĂ care face diferenţa între cele două băuturi

Social

Arhiva stiri