Cometa ISON este vizibilă cu ochiul liber!

Începând de ieri dimineață cometa ISON a devenit suficient de luminoasă pentru a fi văzută cu ochiul liber.

cometaCometa ISON în dimineața zilei de 10 noiembrie

Astfel speranțele noastre, ale celor care doresc să aibă parte de un spectacol astronomic către sfârșitul anului, par să se confirme. Există totuși o urmă de îngrijorare: cometa are acum două cozi, ceea ce ar putea indica o fragmentare a nucleului cometar. Pe măsură ce se va apropia de Soare (cometa va trece la periheliu pe 28 noiembrie), există riscul ca procesul de fragmentare să se amplifice. Dacă se va produce acest fenomen, atunci există riscul să fim văduviți de spectacolul pe care îl așteptăm cu toții.

Pentru cei care doresc să urmărească evoluția cometei le recomand site-ul NASA Comet ISON Observing Campaign în care sunt prezentate cele mai noi informații despre cometa ISON.

Cei care doresc să vadă cu ochii lor cometa pot profita de un excelent simulator astronomic care poate fi găsit pe site-ul INOVE Space Models unde vor găsi Comet ISON flyby simulation.

cometaTraiectoria cometei ISON prin Sistemul Solar

Atunci când intrați pe simulator veți putea vedea evoluția cometei ISON prin Sistemul Solar. Este o simulare interesantă, cel puțin din punct de vedere didactic, dar nu este de mare folos atunci când dorim să observăm comenta cu ochii noștri. Nu trebuie să vă descurajați.

Dacă vă uitați pe ecran, sus, în partea stângă, există un buton de comutare la vizualizarea cometei, așa cum este văzută de pe Pământ. Lângă acest buton se află un altul, cu ajutorul căruia puteți seta ceea ce doriți să se afișeze pe ecran (nume de stele și constelații, traiectoria cometei etc).

În partea dreaptă a ecranului puteți da click pe ”location” pentru a introduce coordonatele locului din care faceți observația (ele se setează și automat, dacă simulatorul poate să vă identifice locația calculatorului). Lângă acest buton este afișată ora și data, pe care le puteți modifica după dorință.

coemtaPoziția pe bolta cerească a cometei ISON

În partea stânga-jos jos a ecranului aveți două butoane cu ajutorul cărora puteți comanda derularea accelerată a simulării. Pe bara cu care se continuă aceste butoane sunt marcate perioadele în care cometa este vizibilă.

Acum nu ne mai rămâne nimic altceva de făcut decât să ne pregătim de observații. În aceasta perioadă cometa este vizibilă cu puțin timp înainte de răsăritul Soarelui.

Mai puteti citi pe TimeTV si:

Social

Arhiva stiri