De ce mamiferele nu au crescut la fel de mult precum dinozaurii?

Cel mai masiv mamifer terestru cunoscut, Indricotherium, un strămoș al rinocerilor de azi care a trăit acum aproximativ 30 de milioane de ani, nu a atins nici măcar o treime din dimensiunile marilor sauropode din Jurasic și Cretacic, și asta în ciuda faptului că măsura circa 8 metri lungime, 5 metri înălțime și cântărea aproximativ 16 tone.

dinozaurii

Un nou studiu, realizat de către o echipă de cercetători de la Colegiul Richard Stockton din New Jersey, și-a propus însă să explice motivul acestor discrepanțe.

Cele mai mari sauropode, erbivore prin excelență, depășeau ușor greutăți de 30 de tone, unele dintre ele, așa cum ar fi Argentinosaurus, putând ajunge până la 100 de tone greutate și 35 de metri lungime. În același timp, marile mamifere erbivore nici măcar nu s-au apropiat de asemenea dimensiuni gigantești.

Secretul îl constituie cartilagiile, susțin autorii studiului, cartilagii ce uneau încheieturile acestor creaturi și care sunt total diferite în cazul mamiferelor și dinozaurienilor. Pe măsură ce mamiferele devin mai masive, se arată în studiul publicat în PLOS ONE, terminațiile oaselor acestora se rotunjesc. În aceeași ordine de idei, cele ale reptilelor, dinozaurienilor și păsărilor tind să se lățească și să se aplatizeze.

Iar cartilagiile care unesc oasele sunt și ele diferite. Astfel, din momentul în care oasele masive încep să se rotunjească în cazul mamiferelor, cartilagiile devin mai subțiri, acoperind toată suprafața terminațiilor osoase, în timp ce la dinozauri ele par să formeze straturi groase.

„Mai mult decât să distribuie presiunea, articulațiile dinozaurilor se deformează, aplatizându-se, și astfel sporind greutatea pe care puteau să o susțină”, afirmă Matthew Bonnan, liderul echipei de cercetători.

Schelet reconstituit al unui Indricotheriumdinozaurii

Nu toți oamenii de știință sunt însă de acord cu rezultatul studiului.

„Dinozaurii difereau substanțial întrei ei, de la cei mai mici la cei gigantici, diferențe care nu sunt atât de pregnante în cazul mamiferelor. Însă, există numeroase exemple de mamifere care aveau aceleași dimensiuni cu dinozaurii. Nu este clar dacă această ipoteză ce ține de mecanică poate explica diferențele de statură dintre unii dinozauri și mamifere.

Să nu uităm că planeta dinozaurilor era total diferită de cea de azi, cu continente pe care predomina vegetația luxuriantă, în care climatul era unul blând și în care hrana se găsea în cantități abundente, motive suficiente pentru a le permite dinozaurilor să atingă dimensiunile uriașe pe care le cunoaștem”, este de părere Richard Blob, biolog în cadrul Universității Clemson din Carolina de Sud.

Mai puteti citi pe TimeTv.ro si:

Social

Arhiva stiri