Cele patru tipuri de consumatori de alcool

Cercetătorii australieni  de la Universitatea RMIT au descoperit că există patru tipuri de consumatori de alcool. Aceştia au studiat mii de persoane ce consumă băuturi alcoolice.

www.evz.ro

www.evz.ro

Conform cercetătorilor, cele 4 tipuri de băutori de alcool sunt: iniţiatorul, imitatorul (follower, în original), moderatorul şi protectorul.

Oamenii de ştiinţă afirmă că segmentarea băuturilor în patru categorii oferă perspective utile asupra legăturilor dintre personalitate, influenţe culturale şi consumul excesiv de alcool.

Cercetătorii au descoperit aceste 4 tipuri de băutori de alcool cu ocazia elaborării raportului Drinking Related Lifestyles comandat de The Victorian Health Promotion Foundation (VicHealth), o organizaţie din statul australian Victoria ce promovează stilul de viaţă sănătos.

Cercetarea a fost efectuată în două etape. Mai întâi, cercetătorii au efectuat interviuri amănunţite cu o comunitate online de băutori de alcool, iar apoi au efectuat un sondaj online despre factorii care influenţează consumul de alcool, cercetare la care au participat 2.500 de persoane.

Oamenii de ştiinţă au analizat temele comune şi au concluzionat că există patru categorii de băutori: iniţiatorul, imitatorul (follower, în original), moderatorul şi protectorul.

Pe baza datelor obţinute în urma cercetării, specialiştii au transformat rezultatele studiului într-un quiz online care permite oricui să afle ce tip de băutor este.

Mike Reid, profesor la Universitatea RMIT, afirmă că o concluzie importantă a raportului este că în loc să învinovăţim oamenii care beau prea mult, ar trebui să încurajăm consumul responsabil de alcool.

„În cultura alcoolul adânc încetăţenită oamenii ajung să cread că au nevoie de un motiv ca să nu bea, în loc să aibă nevoie de un motiv ca să bea”, spune Reid.

Dintre cele patru tipuri de consumatori de alcool identificaţi de cercetarea noastră, iniţiatorii şi imitatorii sunt tipurile cele mai problematice – unul forţează limitele şi bea prea mult, iar celălalt îi urmează pe alţii, crezând că nu vor fi percepuţi negativ”, afirmă Reid.

„Schimbarea vine atunci când oamenii vor avea metode acceptate social prin care să participe în cultura noastră fără a bea prea mult. Băutorii au nevoie de instrumente şi resurse pentru a-i încuraja să bea responsabil cu încurajarea că vor fi acceptaţi de societate”, a concluzionat Reid.

Iată care sunt caracteristicile celor 4 tipuri de băutori de alcool:

Iniţiatorul (40% dintre participanţii la studiu)

 • Extrovertit şi „sufletul petrecerii”
 • Bea ca să se distreze
 • Îi place să fie o sursă de informaţii despre brandurile de alcool, tipurile de băuturi şi despre localurile interesante

Imitatorul (13% dintre participanţii la studiu)

 • Amuzant, sociabil şi relaxat
 • Influenţat de presiunile sociale şi culturale
 • Este luat de valul situaţiilor sociale

Moderatorul (26% dintre participanţii la studiu)

 • Auto-disciplinat
 • Ştie când să spună „nu”
 • Bea un pahar sau două, dar nu mai mult

Protectorul (21% dintre participanţii la studiu)

 • Controlat şi conştiincios
 • Are grijă de alţii când iese în oraş
 • Nu-l deranjează să se abţină când alţii beau

Află aici ce tip de consumator de alcool eşti!

Sursa: http://www.descopera.ro

Social

Arhiva stiri