20 de motive pentru care nu toată lumea reuşeşte, partea a II-a

Dezvoltare Personala (Personal Development)

Bine te-am regăsit. Iată-mă că vin şi cu celelalte 10 blocaje posibile în calea manifestării. Primele 10 blocaje le  găseşti în prima parte a articolului, aici.
 
Will-Smith-dezvoltare-personala-personal-development-timetv

Dezvoltare Personala (Personal Development)

11. Nu tuturor le place şi nu tuturor le eşti pe plac

Fii pregătit! Tot ceea ce-mi doresc este să te pun în gardă. Din momentul în care vei dori să realizezi ceva, ORICE, şi vei începe să vorbeşti despre visul tău, proiectul tău, ceea ce eşti pe cale să realizezi, vei fi judecat, comentat sau criticat. Oameni „bine intenţionaţi” vor începe să-ţi spună c-ar fi trebuit să faci asta în loc de cealaltă, să faci una, să nu faci alta, că proiectul tău nu este bun, că nu va funcţiona, c-au mai încercat şi alţii şi-au dat greş, etc. Mulţi dintre aceşti oameni vor fi chiar cei dragi ţie, cei din familia ta, cei de la care aştepţi sprijin şi încurajări. Departe de-a fi rău intenţionaţi, ei sunt convinşi că fac foarte bine spunându-ţi toate astea. Provocarea pentru tine va fi si mai mare.
Dar ştiu că tu eşti puternic şi, mai ales, foarte hotărât şi poţi să-ţi aduni forţele şi să treci peste toate aceste bariere şi, în final, să-ţi duci la bun sfărşit proiectul. Acum, cu visul realizat, vei fi şi mai aspru criticat, judecat, mulţi nu vor şi de acord cu tine, alţii nu te vor plăcea iar alţii vor încerca să te dărâme. Cui crezi că-i place un astfel de „tratament”? Nimănui. Dar dacă îţi doreşti cu adevărat ca visele tale să devină realitate, este nevoie să fii pregătit şi pentru aşa ceva. Să-ţi aduni toate forţele, să-ţi astupi urechile, să închizi ochii…pentru toţi cei care îţi pun piedici şi alege să mergi tot înainte.
Unii dintre noi se tem atât de mult să fie criticaţi încât nu-şi vor duce proiectele la bun sfârşit; vor evita criticismul celor din jur nefăcând nimic pentru visul lor. Dar, crede-mă, nici aşa nu este bine. Tot vei fi criticat că „nu te mişti”, că nu-ţi urmezi visele, etc. Aşa că, decât să fii şi criticat şi cu visul neîmplinit, nu-i mult mai bine să fii criticat dar cu visele sus, pe culmi?
Şi, în general, cu cât facem lucruri care ne plac, din pasiune, cu atât mai multă „forţă” avem, forţă care să ne împingă, care să ne ajute să depăşim toate acestea. Asta se întâmplă pentru că bucuria de-aţi împlini visele, dizolvă negativitatea care îţi apare pe drum. Pe de altă parte, învaţă să recunoşti criticismul constructiv, atât cât îl poţi regăsi printre toate aceste provocări şi ia partea bună din el; restul lasă-l în urmă şi mergi mai departe. Până la urmă visul şi misiunea pe care le ai sunt tot ceea ce contează.

12. Să ai încredere în tine atunci când nimeni nu are.

Asta da provocare, nu?
Din punct de vedere energetic, dacă tu nu crezi, nu ţi se va întâmpla. Aşa funcţionează Universul şi aşa se manifestă lucrurile…cu credinţă. Deşi suntem înconjuraţi de mulţi oameni minunaţi, de prieteni buni, de o familie iubitoare, se întâmplă, de multe ori, ca atunci când suntem pe cale să ne realizăm visele, să fim singuri. Poate pentru că noi suntem ce-a mai apropiată persoană de lângă noi… poate tocmai de aceea tu eşti singurul care crede cu adevărat în ideea ta, care vede „the big picture” (imaginea de ansamblu); poate că tu ştii cel mai bine ceea ce simţi şi care este importanţa „misiunii” tale, forţa ideii pe care o ai. Este posibil să fii „norocos” şi să ai lângă tine oameni dragi care să te susţină orice s-ar întâmpla… dar nu te baza pe asta. Asigură-te că tu eşti cel mai important susţinător al tău şi-al viselor tale.
Atunci când eşti pe cale să-ţi împlineşti visele, devii ca o oglindă pentru cei din jur, pentru cei apropiaţi ţie. Unora poate să le placă ceea ce văd, altora nu. De fapt, atunci când cineva din cercul nostru de apropiaţi are succes, putem reacţiona în două moduri: ORI devenim motivaţi de acea persoană şi ne lăsăm inspiraţi să ne urmăm şi noi visele sau să avem un anumit gen de succes ORI, ego-ul nostru prea mare se simte lezat şi vom găsi orice argument pentru a ne gândi că acea persoană are o problemă, ceva nu este în regulă cu ea, nu face bine, ne găsim nişte scuze, etc. Apoi, vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a evita acea persoană pentru că nu suportăm să vedem mereu acea imagine din oglindă. Una peste alta, pentru a-ţi manifesta ceea ce-ţi doreşti ai nevoie să crezi în tine cu toată forţa, să-ţi asculţi inima, intuiţia, să te încrezi în abilităţile tale, în acţiunile tale… asta înseamnă să-ţi ţii mereu flacăra visului tău aprinsă.

13. Procrastinarea

Se spune că acţiunile vorbesc mai tare decât cuvintele… Eşti convins că-ţi doreşti cu adevărat ceea ce vrei să obţii? Te întreb pentru că, dacă tot amâni să pui punctul pe I şi să acţionezi, nu faci decât să-ţi întârzii succesul şi astfel, să-ţi pregăteşti terenul pentru sentimentele de vinovăţie, scuze, etc. De fapt, procrastinarea este confiderată a fi numărul unu în rândul „distrugătorilor de vise”. Fii sincer cu tine şi cât de multe vise şi obiective ai pe care le-ai pus pe aşteptare? Ce este procrastinarea? – Este frică. Este acea voce interioară care te păcăleşte spunându-ţi „Nu pot”. În realitate, tu poţi mult mai mult. În plus, oricât de mult timp petreci planificând, vizualizând, meditând, nu vei manifesta absolut nimic dacă nu acţionezi.
Procrastinarea este o amânare sistematică, ori de câte ori este nevoie să faci lucruri mai puţin „comode”,  ne-familiare. Problema este că manifestarea tocmai asta presupune… să faci ceva nou (pornind de la principiul că nu poţi face acelaşi lucru şi să te aştepţi la rezultate diferite). Altfel spus, procrastinarea este doar un obicei (cel de-a amâna) pe care ţi l-ai format şi la care va trebui să renunţi dacă vrei să-ţi manifeşti visele. CUM? Iată câteva opţiuni:
     – Fă primul pas; pur şi simplu, acţionează orice ar fi. Cu cât vei mafe mai mult din ceea ce trebuie făcut, cu atât mai uşor ţi se va părea.
     – Fără scuze. Nu mai găsi scuze pentru inactivitatea ta în direcţia împlinirii viselor tale.
     – Împarte întreaga „strategie” de atingere a rezultatelor, în paşi mici. Astfel, nu te vei mai simţi copleşit ci, dimpotrivă, o vei lua încet, pas cu pas.
     – 5 minute. Decide ca timp de doar 5 minute să faci acel lucru pe care îl tot amâni. Studiile arată că, de obicei, momentul de început este cel mai problematic. Astfel, dacă reuşeşti să te pui în starea de-a face acel lucru, fie şi pentru 5 minute, vei intra în acea stare care-ţi va permite să termini ceea ce ai de făcut.

14. E mai mult decât noroc…

Să-ţi trăieşti viaţa visurilor tale, să manifeşti ceea ce vrei, este mai mult decât „noroc”. Mai mult decât atât, este o chestiune pe care o poţi face şi tu oricând. Sunt o mulţime de persoane care încă mai consideră că cei care au succes, care se bucură de vise împlinite – sunt doar… „norocoşi”. Sunt mulţi cei care cred că celebrităţile, cântăreţii, oamenii de afaceri, oameni care îşi fac visele să devină realitate sau care trăiesc din pasiunile lor, sunt doar „norocoşi”. Este alegerea fiecăruia să creadă ceea ce doreşte însă, înainte de-a face asta, vreau să trag un semnal de alarmă: cu o astfel de gândire, pur şi simplu te scoţi singur din joc făra ca măcar să fi încercat. Ajungi să crezi că nu există decât două categorii: cei care au noroc şi cei ca tine, cei care nu preau au noroc.
în primul rând, succesul nu este o chestiune de noroc. Există foarte multe exemple în sensul acesta: sunt atât de mulţi cei care au avut succes începând de la zero şi construind imperii, SAU, dimpotrivăm la fel de mulţi sunt cei care s-au născut în familii bogate sau au parteneri bogaţi dar nu s-au bucurat niciodată de o viaţă de vis. Gândeşte-te la asta! Pe de altă parte, mai există un mit care circulă printre „ne-norocoşi”: cei „norocoşi” n-au nicio grijă. Ei bine, este total greşit. Orice „premiu” vine la pachet şi cu multă responsabilitate…. aceea de a-ţi menţine poziţia, de a-ţi păstra recompensa. La un moment dat în viaţă, am aflat că săracul îşi face o mie de griji despre cum să facă bani, iar bogatul, de zece ori mai multe griji pentru cum să-şi menţină şi, eventual, să-şi înmulţească banii.

15. Să fii conştient de „misiunea” pe care o ai de îndeplinit.

Pentru a reuşi, pentru a avea succes, ai nevoie să-ţi dezvolţi un simţ al „scopului”. Mulţi dintre cei care şi-au atins visele, au făcut acest lucru prin pasiunile pe care le-au avut spunând că au avut mereu sentimentul că se află aici, pe Pământ, pentru a face acel lucru. Şi astfel s-au pus în slujba a ceea ce-au ales să facă, convinşi fiind că reprezintă misiunea lor în această viaţă.
Unii oameni trăiesc cu acest simţ al misiunii, al scopului, în timp ce alţii petrec o viaţă întreagă fără ca măcar să aibă cea mai mică idee despre ce au de făcut „aici”. Cu toate acestea, intuiţia noastră este un ghid minunat dacă dorim să ne descoperim acel fir roşu după care să ne ghidăm. Pasiunile noastre sunt întotdeauna conectate cu „misiunea” pe care o avem. Dacă ne gândim şi că „misiunea” se referă la a împărţi acel ceva cu ceilalţi, avem o temă de gândire la care poţi începe să reflectezi.
Chiar, misiunea ta care este?

16. Ai nevoie de un plan.

Ne folosim ore preţioase din viaţă pentru a ne „gândi” cum trebuie să acţionăm, ce avem de facut, care sunt riscurile şi aşa mai departe. Cu ocazia aceasta suntem convinşi că ne-am făcut planul pentru cum vom face ca visul nostru să devină realitate. Dar eu îţi spun că acestea sunt doar gânduri… dialogul nostru interior ce de multe ori ne păcăleşte şi ne dă senzaţia că planurile sunt stabilite în cele mai subtile detalii când… de fapt, dacă te provoacă cineva şi-ţi pune nişte întrebări fulger despre cum te-ai gândit  să procedezi şi cum crezi că va arăta rezultatul… s-ar putea să te încurci în cuvinte.
Cele mai bune planuri se fac exact cu creionul pe hârtie. Acolo scrii exact, cu lux de amănunte, ceea ce vrei să realizezi, paşii pe care trebuie să-i urmezi. Deseori se poate să ni se pară copleşitor să facem planuri. Mie, cel puţin, la început, mi se părea absolut chinuitor şi chiar o pierdere de timp să stau să scriu un plan. Obişnuiam chiar să spun că încep să obosesc doar gândindu-mă la ceea ce am de făcut. Cu timpul însă, mi-am făcut o strategie de care încerc să mă ţin cât de mult pot. De ce „încerc”? – Pentru că natura mea… visătoare, este destul de „afectată” atunci când este nevoită să coboare cu picioarele pe pământ şi să… plănuiască… 🙂
Iată 3 elemente esenţiale şi simple pe care trebuie să le conţină un plan bun:
I. Obiectiv – scrie ceea ce vrei să obţii; care este rezultatul. Descrie-l cu cât mai multe amănunte; asta te va ajuta din multe puncte de vedere… ve şti după ce „alergi”, vizualizezi dar şi îl vei recunoaşte atunci când îl vei atinge.
II. De ce? – Motivaţia… tot timpul trebuie să ai în minte de ce faci ceea ce faci… de ce trebuie să depăşeşti obstacolele care apar pe drum. Din această motivaţie îţi iei cea mai mare parte din energia şi forţa de care ai nevoie pentru a ajunge la destinaţie.
III. Strategia. Cum? Este nevoie să-ţi scrii paşii pe care-i ai de făcut pentru a nu te lăsa purtat de val. Atunci când eşti prins în tot felul de „încrâncenări”, ai parte de provocări… este posibil să vezi lucrurile într-o manieră foarte subiectivă şi, mai degrabă, emoţională… atunci, îţi iei în faţă planul şi citeşti ce pas urmează. Aminteşte-ţi de ce-ai decis să-l faci şi dacă încă mai eşti de acord, fă-l. Nu este nimic surprinzător în faptul că lipsa de direcţie (în orice) te face să te simţi vulnerabil, debusolat şi… fără direcţie.

17. … de unul singur

Tocmai ţi-ai făcut planul şi eşti pregăti să porneşti în Călătorie. Te uiti în stânga, te uiti în dreapta… pe cine ai alături? Dacă eşti singur şi vrei să faci totul fără niciun ajutor, s-ar putea să fie pentru că încerci să demonstrezi ceve cuiva. De cele mai multe ori cam aceasta este definiţia mândriei. Problema este că mândria, în exces, te poate duce la eşec. În doi drumul poate fi mai uşor. Înconjoară-te de oameni care rezonează cu ceea ce intenţionezi tu să faci. Astfel, vor apărea idei noi, sugestii, colaborări, toate doar pentru a-ţi face drumul mai uşor şi, în primul rând, mai frumos.

18. Eliberează-te de frică

Recent am lansat pe pagina mea de facebook, Alungă Tristeţea o provocare care suna astfel: „Daca-ar fi sa alegi UN singur lucru care te impiedica sa-ti traiesti viata visurilor tale, care ar fi acela? Numeste-l!!!” Se pare că prin această acţiune am atins un punct sensibil pentru multe persoane pentru că, în doar câteva ore, postarea mea era deja vizualizată de peste 1000 de persoane.
În urma răspunsurilor primite, am putut alcătui un TOP 4 al celor mai răspândite blocaje în calea manifestării. Pe primul loc se afla Frica. Cei care au participat la acest sondaj au ales diferite tipuri de frici: teama de eşec, teama de-a fi judecat/criticat, frica de necunoscut / nou, etc. Toate acestea sunt emoţii comune pe care le încercăm, mai mult sau mai puţin, atunci când ne pregătim să ieşim din zona noastră de confort. Faptul că părăseşti „locurile” familiare te face să te simţi ca şi cum îţi fuge pământul de sub picioare şi pierzi controlul. Într-o anumită măsură, este chiar normal să-ţi fie frică. Pentru a-ţi vedea visele împlinite, însă, ai nevoie de treci peste frici; iar pentru asta va trebui să-ţi schimbi percepţia.
În primul rând, înfruntă-ţi fricile. Aceasta este cea mai bună modalitate să le depăşeşti. Apoi, rămâi puţin pe loc şi reflectează: te afli către ultima parte a vieţii tale aici… ce preferi? – Te simţi bine cu sentimentul că ai renunţat la cele mai frumoase vise ale tale doar pentru că ţi-a fost prea frică să încerci? SAU Ai prefera să-ţi trăieşti viaţa aşa cum ţi-o doreşti? Frica, în sine, nu are absolut nicio putere. Ea nu este tangibilă, nu este palpabilă. Frica se află doar în mintea ta. Revenind… gândeşte-te dacă te vei simţi confortabil să ai regrete, să trăieşti cu regretul că n-ai încercat, întrebându-te ce-ar fi fost dacă… sau dacă…? Toate astea în loc să-ţi trăieşti viaţa ca pe-o aventură frumoasă în care să te distrezi de minune şi să te simţi mereu protejat?

19.  Ai încredere în Univers.

Cum ar fi să fii pe punctul de a-ţi împlini un vis când… dintr-o dată, grijile, dezamăgirile, resentimentele, îndoielile, fricile tale încep să te saboteze şi să te determine să renunţi la visul tău? Cum te-ai simţi? Fă, te rog, un exerciţiu de imaginaţie. Cu toate acestea, până ajung să se întâmple în planul fizic, lucrurile încep să se „manifeste” mai întâi la nivel spiritual, prin gând şi emoţie; abia după aceea ele iau formă. Se spune că Timpul Divin necesită răbdare şi credinţă. Totul se întâmplă exact la momentul potrivit… stabilit de o ordine divină. Acest moment s-ar putea să nu coincidă mereu cu timpul tău aşa că ai nevoie să-ţi păstrezi încrederea şi să ai răbdare.
Momentul în care dorinţa ţi se împlineşte, acela reprezintă cel mai bun moment în care se putea întâmpla acest lucru. Uneori, se poate întâmplaca ceea ce  ţi-ai dorit să nu se întâmple… asta poate însemna că nu era destul de bun sau de potrivit pentru viaţa ta, privită în ansamblu. Se spune că, uneori, trebuie să uiţi ceea ce-ţi doreşti pentru a-ţi aminti ceea ce meriţi. Rămâi pozitiv!
 

20. Dă-te la o parte…

În acord cu ceea ce-am spus mai sus, vreau să continui şi să spun că este foarte bine să perseverăm, să nu renunţăm uşor la vise dar…până la un punct. Încrâncenarea cu care ne dorim una sau alta s-ar putea să nu fie în acord cu binele nostru cel mai înalt. Asta înseamnă că poţi s-o laşi mai uşor, să nu mai forţezi lucrurile, căutând, răscolind, dându-te peste cap… Poate este nevoie doar să te aliniezi cu ceea ce-ţi doreşti, să te gândeşti de ce vrei să-ţi împlineşti acel vis, cum te va ajuta asta pe tine, cum îi va ajuta pe alţii…
Atunci când te aliniezi cu ceea ce-ţi doreşti, lucrurile încep să lucreze parcă singure. Astfel apar sincronicităţile: un străin care este expert în domeniul în care ai tu nevoie, un prieten pe care nu l-ai mai văzut de luni de zile şi care acum apare de niciunde, etc. Ceea ce ai nevoie, oamenii, resursele, oportunităţile, vor începe să vină către tine. De aceea, de multe ori se spune că acolo unde nu există nicio oportunitate, creezi una. Nu în ultimă instanţă, există şi varianta a doua… ceea ce-ţi doreşti tu nu se află în acord cu binele tău suprem, în acord cu „misiunea” ta. În acest caz tot ce-ţi trebuie este înţelepciunea de-a „vedea” şi-a înţelege acest lucru şi de a-ţi ajuta dorinţa în funcţie de ceea ce ţi se potriveşte.
Concluzie…
Tot ceea ce-ţi pot spune este că, trecând în revistă toate aceste lucruri pe care trebuie să le depăşim pentru a ne împlini visele, este lesne de înţeles de ce nu toată lumea poate s-o facă.
Ştiu sigur că trăirea unei vieţi reuşite, aşa cum ţi-o doreşti, nu este o chestiune de „noroc”… însă, cu siguranţă are legătură cu un efort constant şi canalizat pe împlinirea viselor. Cele 20 de obstacole pe care le-am enumerat, te pot ajuta să-ţi stabileşti o strategie şi să-ţi gândeşti efortul pe care-l ai de depus pentru realizarea viselor.
Sunt mii de oameni care sfârşesc regretând că nu-au avut careiera dorită, partenerul mult visat, casa de vis, în general, o viaţă de vis în care să trăiască şi să facă ceea ce le spune „inima”… nu te lasa şi tu purtat de val şi…
„nu muri cu muzica aflându-se încă în tine” (Wayne Dyer)
Tocmai pentru a-ţi veni în întâmpinare, Raul Petrişor, sub egida Institutului Hermetic, a gândit prima Tabără de Manifestare din România. Aici vei avea ocazia să defineşti într-o manieră pozitivă cine eşti şi ce-ţi doreşti de fapt; vei învăţa să-ţi foloseşti imaginaţia în beneficiul tău şi să accesezi noi resurse; etc. Pe scurt, vei învăţa să-ţi creezi şi să-ţi manifeşti destinul pe care ţi-l doreşti, în acord cu binele tău cel mai înalt.
În concluzie, plecând de la principiul că pentru a manifesta trebuie să te comporţi ca şi când deja ai ceea ce-ţi doreşti să ai, pur şi simplu păstrează-ţi atenţia concentrată puternic pe „ceea ce deja s-a manifestat”. Singurul mod prin care poţi controla „când” şi „cum” este acţionând în planul fizic dar, mai ales, acţionând în planul energetic.
Îţi doresc să-ţi manifeşti şi să-ţi creezi viitorul pe care ţi-l doreşti!
Cristina Cristea
PS: Nu uita că încă te mai poţi înscrie la Tabăra de Manifestare.

Social

Arhiva stiri