Parodia saudită „No woman, no drive”, NUMĂR RECORD de vizualizări VIDEO

O reluare parodiată a celebrei piese a lui Bob Marley, postată sub titlul „No woman, no drive”, care ironizează faptul că în Arabia Saudită femeilor le este interzis să se aşeze la volan, a depăşit 8.9 milioane de vizionări pe YouTube în timp record.

Parodia-saudită-No-woman-no-drive-NUMĂR-RECORD-de-vizualizări

Videoclipul a fost postat pe YouTube sâmbătă, 26 octombrie, dată simbol în campaniile activistelor saudite care revendică dreptul de a conduce. S-a renunţat la apelul adresat femeilor de a se urca la volan sâmbătă, pentru a evita confruntarea cu autorităţile. Cu toate acestea, poliţia a reţinut în aceeaşi zi 16 femei care şofau. Ele au fost nevoite să plătească amenzi şi fiecare femeie, alături de tutorele ei – tată, frate, soţ sau orice alt bărbat din familie -, s-a angajat în scris să respecte legile saudite în vigoare, informează AFP citată de Agerpres.

„Adu-ţi aminte când te aşezai în maşina familiei, dar în spate”, cântă Hisham Fageeh pe melodia hitului „No woman, no cry”. Bărbatul, care se prezintă ca artist şi militant, este îmbrăcat în portul tradiţional saudit.

În parodia sa, Hisham Fageeh împinge această regulă în derizoriu, precum şi recentele declaraţii ale unui imam saudit, care susţinea că şofatul afectează ovarele şi le provoacă „tulburări clinice” copiilor ce urmează să se nască. „Ovarele sunt în siguranţă, aşa că poţi face tone de bebeluşi”, cântă artistul, adăugând: „În acest viitor luminos, îţi poţi uita trecutul, aşa că ţine departe cheia de maşin㔑.

În unele ocazii, femei care au sfidat interdicţia de a conduce – nescrisă totuşi în lege – au fost arestate şi unele şi-au pierdut locurile de muncă.

Arabia Saudită, regat ultra-conservator în care se aplică strict legea islamică, este singura ţară din lume unde femeile nu au dreptul să conducă. În plus, au nevoie de aprobarea unui tutore ca să poată călători, lucra sau să se căsătorească.

Social

Arhiva stiri