Decizia luata in aceasta noapte: de acum incolo tinerii sub 21 de ani nu mai au voie sa cumpere tigari

TIGARI

Orasul New York a votat miercuri pentru ridicarea de la 18 la 21 de ani a varstei legale pentru cumpararea tigarilor si tutunului, o premiera pentru un oras american mare.

tigari-fumat-INTERZIS-SUB-21-DE-ANI

Aceasta masura vizeaza si tigarile electronice. Ea a fost votata de consiliul municipal cu 35 de voturi pentru si 10 impotriva.

Multi fumatori incep sa adopte acest obicei mortal inainte de 21 de ani” declara in aprilie presedinta consiliului municipal Christine Quinn, pe atunci candidata la primaria New York-ului, pentru a justifica aceasta masura.

Prin intarzierea varstei la care copiii nostri si tinerii adulti au acces la tutun, diminuam probabilitatea ca ei sa inceapa sa fumeze intr-o zi„, a adaugat ea.

Masura trebuie semnata acum de primar. New York are deja legi deosebit de stricte in privinta tutunului. Este interzis fumatul in baruri, restaurante, parcuri, piete si pe plajele orasului.

Taxele pentru tigari sunt de asemenea cele mai mari din Statele Unite. In 10 ani, procentul de fumatori in randul adultilor a trecut de la 21,5 la suta in 2002 la 14,8 la suta in 2011, conform primariei, insa cel in randul tinerilor ramane neschimbat din 2007, la 8,5 la suta.

Autoritatile spera ca ridicarea varstei legale pentru cumpararea tigarilor si tutunului sa reduca cu 55 la suta fumatul in randul celor de 18-20 ani.

Insa masura risca sa fie nepopulara in randul celor care cred deja ca primaria se amesteca in subiecte care nu o privesc.

Toamna trecuta, decizia primarului Michael Bloomberg de a interzice paharele gigantice de bauturi carbogazoase a provocat o polemica puternica.

Un judecator a decis in martie sa blocheze masura, apreciind ca este arbitrara. Primaria a facut apel.

Sursa: Mediafax

Social

Arhiva stiri