Ce se intampla daca bei mai mult de trei cani de cafea pe zi

Trei cani de cafea pe zi?

Multi o beau dimineata, cand se trezesc, ori la locul de munca atunci cand simt nevoia de mai multa energie. Cafeaua poate fi insa extrem de sanatoasa si din alte puncte de vedere.

studiu-3-cafele-pe-zi-sanatate-cafea

Mai multi medici sustin ca cei care beau chiar si trei cani de cafea pe zi pot reduce sansele de a avea cancer la ficat cu pana la 50%, scrie astazi Daily Mail.

Publicatia britanica il citeaza pe doctorul Carlo La Vecchia, autorul unui studiu care prezinta beneficiile consumului de cafea.

„Cercetarile noastre arata si confirma faptul ca, pentru ficat, cafeaua este extrem de sanatoasa”, a declarat acesta.

Cafea [ˈkafe, kaˈfeː] (turcă: kahve; arabă قهوة: qahwa „băutură excitantă” sau „vin”) este o băutură de culoare neagră ce conține cofeină care se obține din boabe de cafea prăjite și măcinate conținând vitamina PP (acid nicotinic sau niacină).

Boabele de cafea sunt fructele unor plante din familia Rubiaceae cu două varietăți mai importante Coffea arabica și Coffea canephora, prima având boabe de calitate superioară. Calitatea cafelei e influențată și de locul de cultivare, depozitare și prăjire a boabelor de cafea.

Cafeaua este produsă în peste 50 de țări de pe glob.

Efecte pozitive

După o perioadă de zece ani de cercetări în Japonia, din 100 000 de persoane care au consumat cafea, 214 s-au îmbolnăvit și au murit de cancer renal, în comparație cu neconsumătorii de cafea, dintre care au murit de cancer 514 persoane. De aici s-a tras concluzia că substanțele antioxidante din cafea protejează celulele renale de radicalii de oxigen cancerigen. In comparație cu ceaiul verde la care nu s-a putut dovedi acest efect. Rezultate asemănătoare s-au obținut în Ottawa la cei cu tendență de cancer la sân. Un alt studiu National Health and Nutrition Examination Survey publicat în anul 2005 arată că la cei care consumă cel puțin două căni de ceai sau cafea zilnic se reduce incidența bolillor cronice de ficat, care sunt frecvente la alcoolici sau persoane supraponderale. Prin efectul cofeinei incidența bolii se reduce. Se presupune un efect pozitiv și în boala Parkinson sau Alzheimer.

Efecte negative

În cazul consumului abuziv de cafea sau alte băuturi care conțin cofeină pot să apară următoarele efecte negative:

  • tahicardie, (frecvență cardiacă crescută)
  • neliniște, tremor (tremurături), nervozitate, stări de panică
  • insomnie
  • convulsii
  • Anemie
  • o stare ușoară de dependență, în lipsa cafelei pot să apară dureri de cap (migrenă)

 

Mai puteti citi pe TimeTv.ro si:

Social

Arhiva stiri