ALO… RMGC, nu mai vanati Rosia Montana, AURUL creste acum in copaci! Descoperirea cercetatorilor australieni schimba viitorul exploatărilor aurifere

ALO… RMGC nu mai vanati Rosia Montana, AURUL creste acum in copaci!

Cercetatorii din Australia spun că prezența particulelor de aur în frunze de eucalipt indică faptul că depozitele sunt îngropate la mai mulţi metri în jos . Ei cred că descoperirea oferă de fapt un nou mod de a localiza depozitele de metal.

creste-aur-in-copac-AURUL

Oamenii de ştiinţă de la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) au făcut această descoperire în regiunea Kalgoorlie, o zonă bogată în resurse din vestul Australiei în care s-au descoperit numeroase zăcăminte de aur la finalul secolului al XIX-lea.

Geochimistul Mel Lintern afirmă că eucalipţii par să fi absorbit particulele de aur de la 30 de metri adâncime prin rădăcinile lor.

„Eucaliptul acţionează ca o pompă hidraulică – rădăcinile sale se întind la zeci de metri în pământ şi absorb apă care conţine aur”, explică specialistul.

„Deoarece aurul este probabil toxic pentru plantă, metalul este transportat în frunze şi în crengi unde poate fi eliberat sau aruncat pe sol”, mai spune Lintern.

În cercetarea publicată în jurnalul Nature Communications, CSIRO anunţă că descoperirea nu va duce la o nouă „goană după aur”, deoarece particulele de aur din frunze sunt de 5 ori mai subţiri decât grosimea unui fir de păr uman şi sunt vizibile doar cu ajutorul razelor X.

Cercetătorii estimează că este nevoie de aurul din 500 de eucalipţi pentru a produce un singur inel de aur.

Totuşi, specialiştii afirmă că descoperirea reprezintă o oportunitate de a îmbunătăţi metodele de explorare folosite pentru a detecta depozitele de aur, făcându-le mai eficiente şi mai prietenoase cu mediul.

„Această legătură între creşterea vegetaţiei şi depozitele de aur îngropate s-ar putea dovedi utile în dezvoltarea unor noi tehnologii pentru explorarea minerală”, spun cercetătorii.

Noile descoperiri de aur au scăzut cu 45% în ultimul deceniu, pe când preţul aurului a crescut masiv pe măsură ce rezervele mondiale se reduc. Costul metalului galben a crescut cu 482% între decembrie 2000 şi martie 2013.

CSIRO afirmă că oamenii de ştiinţă ar putea folosit o tehnică supranumită „obţinerea de mostre biogeochimice” pentru a descoperi prezenţa aurului.

„Prin colectarea de mostre vegetale şi analizarea lor pentru a descoperi urme minerale, am putea descoperi ce se întâmplă sub suprafaţa pământului fără a mai fi nevoie să forăm”, explică Lintern.

„Este o metodă mai ţintită de a căuta minerale prin care reducem costurile şi impactul asupra mediului”, a mai explicat cercetătorul.

De asemenea, el a mai spus că metoda ar putea fi folosită pentru a detecta alte metale, precum zincul şi cuprul.

Sursa: descopera.ro

Mai puteti citi pe TimeTv.ro si:

Social

Arhiva stiri