Mezelurile afumate artificial, toxice pentru organism – Compoziție și Boli

Mezelurile afumate („tradiționale”) sunt departe de ce erau odinioară. Pastrama, şunca sau cârnaţii nu mai sunt afumate după vechea metodă, ci în mod artificial, cu fum lichid.

Metoda este inovatoare, spun cei din industrie. Ce nu spun este că, printre altele, acest fum conţine substanţe cancerigene.

Mezelurile afumate artificial, toxice

Deşi afumarea mezelurilor îmbunătăţeşte gustul, aroma şi culoarea acestora, puţini ştiu cât de toxică poate fi pentru organism.

Cu atât mai mult cu cât pentru unele mezeluri, precum muşchi, şuncă, salam sau pastramă se foloseşte afumarea artificială, cu fum lichid.

mezelurile afumate2

mezelurile afumate

Metoda presupune ca mezelurile să fie tratate atât la suprafaţă, cât şi prin injectare cu lichidul de fum, care imprimă aroma, dar este şi toxic.

Cele mai periculoase substanţe din fumul lichid sunt dioxinele şi hidrocarburile aromatice, care pot fi cancerigene şi pot cauza, împreună cu alţi factori, cancer de colon, stomac sau pancreas.

FUMUL LICHID DIN MEZELURI, CANCERIGEN

Mezelurile afumate: Specialiştii susţin, de asemenea, că fumul lichid conţine şi gudron, care, după cum se ştie, este extrem de periculos.

Cu toate acestea, cei din industria cărnii susţin că metoda este folosită deja de mai mulţi ani în România şi că afumarea este un proces absolut necesar pentru conservarea mezelurilor.

SUBSTANŢE TOXICE ÎN FUMUL LICHID DIN MEZELURI

  • dioxine
  • hidrocarburi aromatice policiclice (HAP)
  • gudron

CUM NE ÎMBOLNĂVESC MEZELURILE AFUMATE ARTIFICIAL

  • cancer de colon, stomac, pancreas
  • ulcer, gastrită
  • boli ale ficatului

 

mezeluri afumate

mezeluri afumate

Social

Arhiva stiri