VIDEO: Roşia Poieni văzută de sus. Atenție, așa poate ajunge și Roșia Montană

rosia-poieni-de-sus-din-avion-rosia-montana-timetv

Roşia Poieni văzută de sus, din avion! Un sat complet şters de pe hartă, păduri distruse şi un crater gigant, de opt kilometri.Asta a rămas în urmă după exploatările de cupru de la Roşia Poieni. Efectele sunt devastatoare pentru natură, iar astfel de urmări s-ar putea produce şi la Roşia Montană, susţin vocile protestatarilor.

Cândva, aici era un sat. Acum e acoperit de deseuri toxice. La Geamăna, totul s-a schimbat când Ceauşescu a decis să dea drumul exploatării de cupru de la Roşia Poieni, pe atunci, cea mai mare din Europa. Să tot fie vreo trei decenii. Trei decenii de-a lungul cărora otrava roşie a schimbat peisajul, a schimbat vietile oamenilor .

Satul a fost ras de la faţa soarelui, iar în locul lui a apărut un lac fără viaţă. Localnicii au fost forţaţi să se mute, an de an, tot mai sus, doar doar or scăpa de invazia sterilului. Le-a acoperit biserica, le-a înghiţit cimitirul, fără ca ei să-şi poată strămuta, măcar, morţii.

Dezastrul, început ca un proiect megalomanic, pe vremea lui Ceauşescu, a fost desăvârşit, din neputinţă, de autorităţile de după Revolutie. Dintr-un paradis verde au fabricat o bomba ecologica, ce a explodat încet. Ce a rămas se poate vedea de sus, din avion, în videoul de mai jos.

Social

Arhiva stiri