Ce este Kabbala? Este o sectă? La ce te poate ajuta?

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care le-am tot primit în ultima vreme. Astfel, că, vrând nevrând, am fost pusă în situaţia de-a găsi răspunsuri. În primul rând, vreau să încep prin a spune că nu, Kabbala nu este o religie.
Deşi Kabbala este o cunoaştere esoterică bazată pe interpretarea Bibliei, Kabbala nu este interpretarea însăşi. Cuvântul kabbala apare pentru prima dată în scrierile poetului şi gânditorului Solomon Ibn Gabirol, dar nu a fost folosit în mod curent decât începând cu secolul al XIV-lea. Kabbala este formată dintr-un set de învăţături şi analize care studiază natura universului, aspectele divinităţii şi metodele creaţiei. Din acest set de învăţături este derivat rolul omului în schema revelată.
De fapt, Kabbala este o călătorie. Este o călătorie personală. Practic, Kabbala este o cale spirituală de-a vedea lumea şi pe tine şi de-a înţelege rolul şi misiunea ta în această lume. Îţi propun un exerciţiu simplu: priveşte-te în oglindă. Ce vezi acolo? Şi tu ştii, la fel ca şi mine, că acolo se află mult mai mult decât trăsăturile feţei tale. Ştii că, atât pentru tine cât şi pentru fiecare semen al tău, există un „ceva” mult mai profund dincolo de ceea ce se vede dintr-o privire.
Kabbala dezvoltare personala personal development raul petrisor

Kabbala

Dincolo de acest strat de piele, există muuultă înţelepciune: pornind de la înţelepciunea deja cunoscută a organismului uman, inteligenţa materie şi ajungând până la dimensiunile cele mai profunde şi-n acelaşi timp subtile. Pentru fiecare corp există un suflet. Tot ceea ce este fizic are un corespondent spiritual. Ştii foarte bine că există mult mai mult dincolo de viaţa aceasta, aşa cum o vedem.
Kabbala ne vorbeşte despre infinitul care există în fiecare lucru fizic. Ea ne învaţă că formele pe care le vedem în fiecare zi sunt doar măşti care acoperă lucruri şi aspecte spirituale, principii prin care întreaga creaţie se manifestă.
Văzându-te ca pe o fiinţă spirituală precum şi fizică, te ajută să creezi un echilibru în propria ta viaţă; în acelaşi timp, te ajută să-ţi satisfaci necesitatea de-a avea grijă de tine şi de ceilalţi, din punct de vedere fizic, mental, emoţional şi spiritual. Astfel, kabbala te ajută să-ţi identifici scopul în viaţă şi obiectivele personale şi te împuterniceşte pentru a atinge aceste obiective şi pentru a-ţi îndeplini potenţialul spiritual şi fizic.
Pe scurt, există cel puţin trei aspecte în care Kabbala ne poate ajuta:
  • Cunoaştere: Kabbala te ajută să descoperi care este structura universului şi, mai ales, care este planul pentru viaţa ta.
  • Inspiraţie: Mesajele Kabbalei sunt de natură să te inspire şi să te ajute să-ţi recapeţi bucuria şi pasiunea cu care să-ţi trăieşti viaţa.
  • Integrare: Învăţăturile Kabbalistice au o componentă practică, ceea ce le permite să te ajute să transpui aspectele divine în viaţa de zi cu zi; acest lucru se traduce printr-o viaţă inspirată, dezvoltare personală, precum şi printr-un stil de viaţă sănătos.
Când spun dezvoltare personală inspirată de Kabbala, mă refer la faptul că înţelepciunea şi cunoaşterea ei ne pot da putere de-a merge mai departe, de-a fi mai buni şi mai potenţi în manifestarea aspectelor şi forţei divine în planul fizic, în acelaşi timp, apropiindu-ne din ce în ce mai mult de divinitate.
Vreau să introduc aici câteva rânduri despre cum ne influenţează kabbala, viaţa. Este vorba despre un pasaj din cartea „Kabbala – Teorie şi Practică” scrisă de Raul Petrişor:
În mod similar, deşi încă nu la fel de răspândită, kabbala poate fi folosită ca sistem mistic care influenţează toate aspectele vieţii personale, modul de gândire, de exprimare, de experimentare a realităţii şi a lumii înconjurătoare şi, nu în ultimul rând, relaţiile interumane şi modul de comunicare.
 
Practicarea şi trăirea kabbalei:
Îţi vor schimba modul de gândire negativ într-unul pozitiv.
Îţi vor elimina subconştientul care te sâcâie cu lucruri din trecut.
Îţi vor reorganiza mentalul astfel încât să nu mai ai blocaje şi să poţi realiza mai multe.
Vor restabili legătura ta cu Dumnezeu şi cu Ierarhia de Lumină.
Îţi vor activa darurile spirituale înnăscute, primite de la Dumnezeu odată cu dorinţa ta de a le utiliza.
Îţi vor trezi aspectele spirituale personale astfel încât să lucrezi mai activ în folosul Luminii.
Vor pune în mişcare forţele latente şi aceste forţe îţi vor schimba viaţa.
 
Kabbala este proiectată pentru a oferi o soluţie la următoarele dileme: 
Fiinţa supremă a materiei şi atributele ei.
Cosmogonia.
* Crearea îngerilor şi a oamenilor.
Destinul oamenilor şi al îngerilor.
Natura sufletului.
Natura îngerilor, a demonilor şi a energiilor elementale.
Importanţa legii revelate.
Simbolismul transcendental al numerelor.
Misterele conţinute în literele evreieşti.
Echilibrul contrariilor.
 
Nu în ultimul rând, kabbala te va ajuta să afli răspunsul la următoarele întrebări importante:
Cine sunt?
Ce sunt?
De unde am venit?
Unde mă duc?
Care este scopul meu în viaţă?” *
În acelaşi timp, Kabbala îi crează inimii noastre terenul propice pentru a deveni activă şi a se transforma într-un organ al discernământului spiritual.
De fapt, practicile kabbalistice sunt îndreptate către deschiderea inimii ca stare a conştiinţei în care ni se dă acces la lumea nevăzută, dincolo de ceea ce poate concepe sau accepta mintea umană.
Vreau să închei aceast răspuns la întrebările primite în ultima vreme, subliniind faptul că, pentru majoritatea kabbaliştilor, inima este locul în care, cu ajutorul imaginaţiei, al meditaţiei şi rugăciunii, putem să ne conectăm mintea la sferele de influenţă ale divinităţii.
 „Kabbala – Teorie şi Practică” scrisă de Raul Petrişor
Un articol de Cristina Cristea.

Social

Arhiva stiri