Decizie fara precedent despre MARIJUANA in Romania

Este o noua sansa care nu trebuie inteleasa gresit. Acesta este mesajul medicilor neurologi, oncologi si psihiatri, care au fost informati ca Romania a legalizat folosirea unor compusi din MARIJUANA in scop terapeutic.

MARIJUANA-legala-in-romania-tratament

Tara noastra este a zecea din Uniunea Europeana care permite anumite tratamente pentru epilepsie, cancer si scleroza cu aceste produse. Nu este vorba de folosirea ca drog, subliniaza doctorii, ci de un ajutor real pentru scaderea durerii si a frecventei unor crize dramatice.

David are 2 ani. E un copil din America bolnav de epilepsie, aflat ani de zile sub tratament clasic, si care facea peste o suta de crize de absenta pe zi. Tratat cu extract de cannabis, pare ca face progrese. A fost ultima carte jucata, din disperare, pentru sanatatea baiatului.

Eficienta medicamentului e deja dovedita in cancer, pentru ameliorarea durerii, in scleroza multipla si epilepsie, pentru scaderea numarului de crize… si sunt teste in curs pentru Parkinson, Alzhemeir si sindromul Tourette. Atentie, terapia nu are nicio legatura cu folosirea drogului in scop recreativ, fenomen care a adus deja zeci de romani in spitalele de psihiatrie.

Schimbarea legislativa, operata de Agentia Antidrog, era obligatorie, inainte ca Agentia Medicamentului sa dea unda verde unor marci comerciale.

Cu doua saptamani in urma, si Franta a mutat compusii din marijuana de pe lista neagra pe cea alba. Medicamentele, care se dau numai cu reteta, vor ajunge curand in farmacii.

Indata ce furnizorii acestor medicamente vor cere autorizare de intrare pe piata noastra, procedurile vor fi o simpla formalitate si vor dura trei luni. Pentru ca este o molecula terapeutica noua, urmatorul pas va fi ca Ministerul Sanatatii sa puna preparatele pe lista de compensare, asa cum se intampla deja in 9 tari europene.

„Eficienta acestor produse este indiscutabila si este benefica, dar- este un „dar” apasat- sa existe un control strict, ca in Israel. Exista un singur medic prescriptor.”, spune doctorul Cristina Hudita, medic psihiatru la spitalul Sfantul Stelian.

Parintii romani hotarati sa incerce acest tratament se tem mai mult de perceptia publica, decat de posibilele efecte adverse ale marijuanei medicinale.

Marijuana este un amestec verde, maro sau gri din frunzele, tulpinile, semințele și florile uscate ale cânepei indiene (Cannabis sativa indica) și are aspect de tutun verzui tăiat foarte fin. Fiecare tip de marihuana conține THC (tetrahidrocanabinol), principala substanța psihoactiva ale acestor produse vegetale. Cu cât valoarea THC-ului este mai mare, cu atât mai puternice sunt efectele acestui ușor drog. Substanțele active din cannabis au o istorie îndelungată și plină de tradiție, ca medicamente. În țările Orientului și Americii latine, aceste substanțe sunt puternic răspândite și au indicații de consum medicale și mai ales sociale. Din aceași plantă provine și hașișul (engl. „pot”, „shit”), care este rășina secretată de glandele situate la nivelul frunzelor de cânepă (Cannabis). Hașișul se comercializează în „bulgări” solizi sau plăci presate și se prezintă – în funcție de țara de origine – în nuanțe de culoare rosie, maron, verde sau negru. Hașișul și uleiul de hașiș sunt forme mai puternice de marihuana.

Experiențele pe animale au arătat că THC-ul atacă sistemul imunitar al organismului.

Marijuana nu provoacă dependență fizică. Dependența psihică de substanțele active din cannabis poate apărea în urma consumului îndelungat și depinde de doza utilizată, de regularitatea consumului, de organismul consumatorului etc. Aparent, nu există simptome de sevraj fizic pur după oprirea consumului. Există riscul de a dobândi dependență psihică în timp și prin consum regulat. Majoritatea consumatorilor iau hașiș sau marihuana aproximativ o dată sau de două ori pe săptămâna, de regulă într-un „peisaj social” în care, în trecut, ar fi fost obișnuit consumul de alcool. De obicei, această categorie de consumatori poate abandona consumul de cannabis fără a suferi de simptome de sevraj psihic. Crește însă numărul consumatorilor care fumează zilnic și a căror ritm de viață, sentiment de siguranță și stare generală este sensibil tulburată fără droguri. La astfel de consumatori, renunțarea după o lungă perioadă de abuz poate duce la neliniște, alterarea stării psihice și tulburări de somn.

Boli la care ajută marijuana: scleroza multiplă, MRSA, hipertensiunea arterială, incontinență urinară, tulburările gastro-intestinale, cancerul, durerea cronică, boala alzheimer, apneea de somn si multe altele.

Social

Arhiva stiri