Dependenţele: Ce sunt ele și cum pot fi controlate. Tu de ce ești dependent?

Un tipar de comportament compulsiv ce durează de multă vreme poate fi numit dependenţă, iar o dependenţă trăieşte în voi ca o cvasientitate sau subpersonalitate, un câmp energetic care, periodic, pune total stăpânire pe voi. Pune stăpânire chiar şi pe mintea voastră, iar vocea din mintea voastră devine vocea dependenţei. Ar putea spune: „Ai avut o zi grea, meriţi un răsfăţ. De ce să-ţi refuzi singura plăcere care ţi-a mai rămas în viaţă?” Şi astfel, dacă vă identificaţi cu vocea interioară din cauza lipsei de luciditate, vă treziţi îndreptându-vă spre frigider şi întinzând mâna după prăjitura cu ciocolată. Alteori, dependenţa poate evita complet mintea şi descoperiţi că deja vaţi aprins ţigara sau vă aflaţi cu băutura în mână. „Cum a ajuns aceasta în mâna mea?” Gestul de a scoate ţigara din pachet şi de a o aprinde sau acela de a vă turna o băutură au fost efectuate în totală inconştienţă.

dezvoltare personala personal development dependenta timetvro

Dependenţele
Iată ce puteţi face dacă aveţi un tipar de comportament compulsiv precum fumatul, mâncatul în exces, consumul de alcool, privitul la televizor, dependenţa de internet sau oricare altul: când observaţi că apare nevoia imperioasă de a face lucrul respectiv, opriţi-vă şi respiraţi de trei ori în mod conştient. Rezultatul va fi conştientizarea. Apoi, timp de câteva minute, conştientizaţi acea nevoie compulsivă ca pe un câmp energetic din interiorul vostru. Simţiţi în mod conştient nevoia aceea de a ingera fizic sau mental sau de a consuma o anumită substanţă sau dorinţa de a da curs unei forme sau alta de comportament compulsiv. Apoi respiraţi încă de câteva ori în mod conştient. După ce procedaţi astfel, s-ar putea să descoperiţi că nevoia urgentă a dispărut — pentru moment. Sau s-ar putea să constataţi că sunteţi tot în puterea ei şi că nu vă puteţi abţine de a-i da curs din nou. Nu faceţi o problemă din asta. Transformaţi dependenţa într-o componentă a practicării conştientizării în modul descris mai sus.

Pe măsură ce conştientizarea creşte, tiparele dependenţei vor fi slăbite şi, în final, dizolvate. Însă nu uitaţi să prindeţi orice gând care justifică acest comportament de dependenţă, uneori cu argumente abil ticluite, imediat că vă răsare în minte. Puneţi-vă întrebarea: cine vorbeşte? Şi veţi realiza că dependenţa este cea care vorbeşte. Câtă vreme ştiţi acest lucru, câtă vreme sunteţi prezenţi ca observatori ai minţii voastre, este mai puţin probabil să vă păcălească şi să vă aducă acolo unde vrea.

Social

Arhiva stiri