Şapte trăsături ale oamenilor inteligenţi emoţional – cu Alina Roman

Vă povesteam într-un articol trecut că este nevoie de timp, efort şi cunoştinţe pentru a construi şi menţine o relaţie armonioasă şi plină de succes pe termen lung. Vă spuneam că relaţiile sunt o parte esenţială a vieţii noastre. Din vreme ce reprezentăm jumătate din fiecare relaţie pe care o avem, avem jumătate de responsabilitate pentru construirea şi menţinerea ei.

Ce facem atunci când anumite relaţii cu persoane importante din viaţa noastră sunt afectate de o lipsă cronică de comunicare empatică? Timpul ne presează, ne dorim să fim eficienţi, să obţinem mai mult şi mai repede din fiecare relaţie. Sau poate ne dorim să acordăm timp pentru reconciliere, dar nu ştim cum să reparăm lucrurile pentru că ceilalţi nu mai sunt dispuşi să ne asculte, oricât ne-am strădui să reluăm comunicarea cu ei…

Din păcate, câteodată, relaţiile noastre sunt afectate atât de profund, încât ajungem la ruperea lor cu partenerul de viaţă, cu un frate sau un părinte, sau cu un prieten drag, sau ajungem la demisii sau ruperi de contracte cu parteneri de afaceri, la adevărate „războaie” cu vecini sau colegi.

ALINA-roman-dezvoltare-personala-spirituala-timetv-time-personal-development

Ce facem în aceste situaţii? Învăţăm modalităţi noi de a comunica, ne conştientizăm emoţiile, ne împrietenim cu ele, ne transformăm percepţiile asupra situaţiilor noastre de viaţă şi … reconstruim… într-un mod diferit de cum am făcut-o până acum.

Gary Chapman, psiholog în terapia cuplurilor, cercetător al relaţiilor interumane, a identificat şapte trăsături ale persoanelor care au relaţii armonioase şi de succes. În cartea sa „Iubirea ca mod de viaţă”, el explică prin numeroase exemple din viaţa persoanelor participante la studiile sale, în ce constau aceste trăsături:

  1. Bunătatea – bucuria de a acorda mai multă importanţă dorinţelor celorlalţi decât dorinţelor proprii, satisfăcute doar de dragul unei anumite relaţii
  2. Răbdarea – capacitatea prin care tolerăm caracterul imperfect al oamenilor
  3. Iertarea – capacitatea de a ne reconcilia cu cineva care ne-a rănit, bazându-ne pe onestitate, compasiune şi conştiinţă de sine
  4. Smerenia – sentimentul de pace sufletească, cu ajutorul căruia ne detaşăm de noi înşine şi reuşim să apreciem calităţile oamenilor din jur
  5. Respectul – capacitatea de a-i tratata pe toţi oamenii ca şi cum ne-ar fi prieteni apropiaţi
  6. Generozitatea – capacitatea de a le dedica celorlalţi, fără constrângeri, o parte din atenţia, timpul, cunoştinţele, banii şi compasiunea noastră.
  7. Sinceritatea – compatibilitatea între vorbele, gândurile şi faptele noastre, o compatibilitate prin care le arătăm celor din jur că îi preţuim.

Aceste trăsături sunt abilităţi pe care orice om le poate învăţa şi pune în practică în fiecare zi. Ele constituie secretul legăturilor interumane trainice şi armonioase, cât şi al trăirii unei vieţi împlinite sub toate aspectele. Dar ce putem face, atunci când ne dorim să reconstruim o relaţie cu un frate, sau o soră, cu un copil sau un părinte care nu doresc să ne mai vorbească?

Învăţăm să fim mai buni, mai răbdători, ne amintim calităţile pentru care îi iubim şi îi respectăm. Cu smerenie, ne recunoaştem greşelile pe care le-am făcut în relaţia cu ei, le cerem iertare. Apoi le acordăm timp pentru a-i asculta cu intenţia de a-i înţelege, cu răbdare.

Toate acestea pot fi învăţate. Dacă pentru tine e important să reconstruieşti o relaţie cu un om drag din viaţa ta, participă la Seminarul Gratuit „Inteligenţa Emoţiilor Tale” de marţi, 17 septembrie, organizat de Alina Roman, cu sprijinul TimeTV.ro.

ACUM locurile în sală s-au ocupat deja. Vă puteți inscrie pentru seminarul din 1 Octombrie. Cei care nu au apucat sa se înscrie au OCAZIA, prin intermediul TimeTV.ro, să urmărească  LIVE(aici) acest seminar, între orele 11:00 – 13:00 sau între orele 19:00 – 21.00. Fii pe recepţie pentru că dacă vei urmări oricare dintre cele două transmisii de la început până la sfârşit vei beneficia de câteva surprize!

Seminarul are loc în Bucureşti, la Rin Central Hotel din Str. Traian nr. 55A.


Vizualizare hartă mărită

Mai puteti citi pe TimeTV.ro articole despre Personal Development la rubrica Dezvoltare Personala.

Social

Arhiva stiri