GÂDILATUL, PERICULOS pentru sănătate. Vezi de ce nu este bine ca oamenii bolnavi să fie gâdilaţi

Gâdilatul nu este o senzaţie tocmai plăcută. Mai mult, gâdilătura poate fi de-a dreptul periculoasă pentru persoanele care suferă de anumite afecţiuni şi la care se pot declanşa anumite complicaţii.

GADILATUL-PERICULOS-pentru-sanatate

GÂDILATUL, PERICULOS pentru sănătate

Deşi la o primă vedere poate părea o joacă, gâdilatul poate fi periculos pentru oamenii care suferă de anumite afecţiuni. Persoanele bolnave pot suferi chiar şi un accident vascular sau un infarct miocardic, atunci când sunt gâdilate în mod exagerat. Medicul neurolog atrage însă atenţia asupra faptului că gâdilatul nu este un factor cauzal al bolii, ci unul favorizant.

Gâdilatul nu este o tulburare, nu este o boală. Este o manifestare normală atunci când apare un factor iritativ la nivelul pielii. Gâdilatul este un răspuns la o situaţie tegumentară a unor receptori nervoşi ca o reacţie de apărare. Gâdilatul, lovitura, speriatul, ţipatul, înţepatul, agresiunea verbală sau de altă natură pot declanşa o altă boală, pot declanşa un accident vascular, un infarct miocardic la un bolnav care e predispus să facă lucrul acesta. Dacă este vorba de gâdilat la o persoană bolnavă, acest factor ca şi efortul fizic, ca şi alte cauze traumatice verbale sau nonverbale, şocuri, pot decompensa o boală existentă deja şi care a fost latentă. Dar într-o joacă obişnuită de copii, este o reacţie normală de apărare”, a declarat, pentru RTV.NET, Popa Constantin, medic neurolog.

Manifestarea la un excitant cutanat este o reacţie normală, însă aceasta poate deveni patologică dacă se exagerează la persoanele care sunt foarte sensibile. „Poate individul suferă de o boală cunoscută sau necunoscută, se poate decompensa boala asta la o mişcare de acest fel. De obicei se apără şi ei, dar apărându-se fac un efort, de exemplu cardiacii. La cei cu accidente vasculare cerebrale apar alte tulburări, poate să apară o criză de epilepsie la un excitant cutanat„, a precizat medicul.

De ce râd oamenii când sunt gâdilaţi

În timpul gâdilatului şi al râsului necontrolat, o regiune a creierului denumită „operculul rolandic” este activată. Aceasta are rol în mişcările muşchilor feţei. Mai multe analize au arătat că atât râsul incontrolabil apărut pe fondul gâdilatului, cât şi râsul normal, controlabil sunt asociate cu zone ale creierului care coordonează reacţiile vocale emoţionale, precum râsul şi plânsul. Râsul incontrolabil generat de gâdilat activează şi hipotalamusul (partea creierului care are rolul de a coordona numeroase funcţii ale organelor interne).

Cercetătorii au observat că râsul provocat în timpul gâdilatului activează o zonă a creierului care este implicată în anticiparea durerii, iar acest lucru explică de ce oamenii se apără în momentul în care sunt gâdilaţi. În plus, această formă de ras nu activează şi „centrul plăcerii” din creier, aşa cum se întâmplă când râdem cu poftă.

Citește pe TimeTV și

Social

Arhiva stiri