Dramele din viata personala a lui Stephen Hawking

Fizicianul si cosmologul Stephen Hawking, diagnosticat la numai 21 de ani cu scleroza amiotrofica laterala, si-a spus povestea vietii intr-o autobiografie, care urmeaza sa apara pe piata saptamana aceasta.

dramele-lui-Stephen-Hawking

Stephen Hawking ofera detalii legate de viata intima in autobiografie. El vorbeste despre trauma traita in urma primei casnicii cu Jane Wilde, o tanara pe care a cunoscut-o cand inca era la Oxford, dar si despre cel de-al doilea mariaj cu asistenta medicala Elaine Mason, cu care a avut „o relatie pasionala si furtunoasa„.

Fizicianul spune ca ambele femei l-au salvat de la moarte. Jane l-a ajutat sa depaseasca momentul cand i-a fost pus dagnosticul pentru prima data, asigurandu-l ca va avea o viata de familie frumoasa, iar Elaine l-a ajutat medical datorita profesiei pe care o avea, de asistenta medicala.

In cartea „My Brief History” Stephen Hawking isi aminteste ca Jane a inceput sa se schimbe dupa ce l-a nascut pe cel de-al treilea copil al lor, in 1979. Prima lui sotie se gandea ca ii va fi extrem de greu dupa ce el o sa moara.

„Ii era teama ca o sa mor si isi dorea sa mai existe un barbat in casa noastra care sa o ajute in cazul in care eu nu mai eram. Isi dorea un barbat care sa o ia de sotie. L-a gasit pe Jonathan Jones, un muzician. L-a adus la noi in casa, i-a dat o camera in casa noastra. M-a deranjat situatia, dar si eu ma asteptam sa mor repede si imi doream ca familia mea sa se simta protejata”, spune Hawking.

„La un moment dat nu am mai putut sa accept apropierea dintre ea si muzician. Am decis sa ma mut intr-un alt apartament cu una din asistentele mele, Elaine Mason. Mai tarziu ea mi-a devenit sotie”, a continuat fizicianul.

„Medicii mi-au propus sa opreasca aparatele care ma tin in viata”

Fizicianul mai spune ca in perioada in care scria cartea “O scurta istorie a timpului” a fost atat de bolnav, incat doctorii i-au propus sa ii inchida aparatele care il tineau in viata, ca sa-l scape de suferinta.

Salvarea a venit din partea primei sale sotii, Jane Hawking, care nu a fost de acord cu propunerea medicilor, de a-l lasa sa moara, si le-a cerut doctorilor din Suedia care ii monitorizau starea sa il mute inapoi la Cambridge.

„Doctorii credeau ca nu mai am nicio sansa si i-au propus lui Jane sa opreasca aparatele. Saptamanile care au urmat au fost cele mai grele din viata mea. Dar treptat medicamentele au inceput sa aiba efect, desi o mica incizie in gat facuta atunci mi-a luat pentru totdeauna posibilitatea de a vorbi”, a declarat Hawking.

Desi tratamentul salvator l-a facut pe Hawking sa isi piarda vocea, fizicianul a reusit sa termine si sa publice cartea care l-a facut faimos in intreaga lume.

Stephen Hawking nascut pe 8 ianuarie 1942, Oxford/Anglia este un fizician englez, teoretician al originii universului și unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani, profesor la catedra de Matematică la Universitatea Cambridge, deținută cândva de Isaac Newton.

Stephen Hawking s-a născut în ziua când se împlineau 300 de ani de la moartea lui Galileo Galilei. Și-a făcut educația la St. Albans School și la University College (Oxford). În 1962 – la vârsta de 20 de ani – obține titlul de Doctor în Fizică la Trinity Hall din Cambridge, unde își începe activitatea didactică și științifică.

În 1963, la vârsta de 21 de ani, Hawking observă pentru prima dată o slăbiciune a mușchilor. În urma unui examen medical, se constată o boală progresivă de neuron motor, afecțiune cunoscută sub numele de Scleroză laterală amiotrofică. I se dau maximum 3 ani de trăit. Hawking nu cedează, continuă să lucreze, în ciuda agravării continue a invalidității. Se căsătorește în 1965 cu Jane Wilde (divorțând ulterior, în 1990), și va avea trei copii.

Paralizia progresează și, cu timpul, devine complet imobilizat, își pierde vocea și este constrâns să comunice cu ajutorul unui computer sofisticat (conceput special pentru el de un prieten), care poate fi controlat cu mișcări ale capului și globilor oculari, la o viteză de cincisprezece cuvinte pe minut! Infirmitatea nu îl poate împiedica să își continue activitatea didactică și științifică. În 1995 se căsătorește din nou, cu Elaine Mason.
În data de 20 aprilie 2009, Universitatea Cambridge a declarat că Hawking este „foarte bolnav”, și a fost internat la spitalul Addenbrooke. A două zi s-a declarat că starea lui este stabilă, dar pentru observație și o recuperare integrală, este în continuare ținut la spital.

 

Sursa: stirileprotv.ro

Social

Arhiva stiri