Fiti constienti fara sa etichetati – Dezvoltare Personala

Personal Development ( Dezvoltare Personala)

Majoritatea oamenilor sunt conştienţi doar la nivel periferic de lumea care-i înconjoară, mai ales dacă îşi duc existenţa între lucruri familiare. Cea mai mare parte a atenţiei le este absorbită de vocea din minte. Unii dintre oameni se simt mai vii când călătoresc şi vizitează locuri necunoscute sau ţări străine, căci atunci percepţia senzorială — experienţa — ia în stăpânire o parte mai mare a conştiinţei decât o face gândirea, iar ei devin mai prezenţi. Alţii însă rămân complet posedaţi de vocea din minte chiar şi în astfel de împrejurări. Percepţiile şi experienţele lor sunt deformate de judecăţi pe care le emit imediat. În realitate n-au plecat nicăieri. Doar corpul lor călătoreşte, în timp ce ei rămân acolo unde au fost întotdeauna: în mintea lor.

timetv copac personal development dezvoltare personala dezvoltare spirituala

Dezvoltare Personala

Aceasta este realitatea celor mai mulţi oameni: de îndată ce percep un lucru îi şi dau nume, îl interpretează, îl compară cu altceva, simt faţă de el plăcere, neplăcere sau sinele lor fantomatic, eul, îl etichetează drept bun sau rău. Sunt prizonierii formelor mentale, ai conştiinţei obiectelor.
Trezirea în plan spiritual nu se va produce până când obiceiul de a denumi toate lucrurile în mod inconştient şi necontrolat nu încetează sau măcar până când nu deveniţi conştienţi de el, fiind astfel capabili să-l observaţi în derulare. Prin acest proces constant de aplicare a unor denumiri egoul rămâne neclintit, sub forma minţii neobservate. Atunci când procesul încetează sau măcar când deveniţi conştienţi de el, apare spaţiul interior iar voi nu mai sunteţi posedaţi de minte.

Dezvoltare Personala

Alegeţi un obiect care vă este la îndemână — un stilou, un scaun, o ceaşcă, o plantă — şi cercetaţi-l cu privirea, adică priviţi-l cu mare interes, aproape curioşi. Evitaţi orice obiecte pe care le asociaţi aproape inevitabil cu ceva personal şi care vă amintesc de trecut, de exemplu vă amintesc de unde le-aţi cumpărat, de persoana care vi le-a dat şi aşa mai departe. Evitaţi şi orice poartă un înscris, cum ar fi o carte sau o sticlă, căci v-ar stimula gândirea. Fără să vă forţaţi, relaxaţi dar vigilenţi, îndreptaţi-vă toată atenţia către obiectul respectiv, studiaţi-i fiecare detaliu. Dacă apar gânduri nu cooperaţi cu ele. Nu gândurile vă interesează, ci actul percepţiei. Puteţi percepe fără interferenţa gândirii? Puteţi privi fără ca vocea din minte să comenteze, să tragă concluzii, să compare sau să încerce să-şi imagineze ceva? După vreo două minute lăsaţi-vă privirea să rătăcească prin încăpere sau oriunde vă aflaţi, atenţia voastră luminând fiecare lucru asupra căruia stăruie.

Ascultaţi apoi orice sunete se fac auzite. Ascultaţi-le în acelaşi mod în care aţi privit lucrurile din jur. Pot fi sunete naturale — apă, vânt, păsări — sau pot fi produse de om. Unele ar putea fi plăcute, altele nu. Însă voi nu faceţi diferenţa între bune sau rele. Permiteţi fiecărui sunet să fie aşa cum este el, fără să interpretaţi. Şi de data aceasta cheia o reprezintă atenţia relaxată, dar vigilentă.
Privind şi ascultând în acest fel s-ar putea să deveniţi conştienţi de un sentiment de calm, un sentiment subtil şi poate la început abia perceptibil. Sunt oameni care îl simt ca o linişte în fundal. Alţii îl numesc pace. Când conştiinţa nu mai este total absorbită de gândire, o parte a ei rămâne în starea fără de formă, necondiţionată, originară. Acesta este spaţiul interior.

ECKHART TOLLE – Personal Development ( Dezvoltare Personala)

Mai puteti citi pe TimeTV si :

 

Social

Arhiva stiri