Opt aspecte inedite despre Antarctica – FOTO

Antarctica este continetul cu cele mai multe surprize pentru noi, desi e doar o bucata imensa de gheata. E un teritoriu inca nou, periculos, aspru, de o frumusete salbatica si intepatoare. Am alcatuit o lista cu lucruri interesante despre acest continent pe care le stiati sau nu.

1. Nu exista ursi polari in Antarctica

antarctica-timetv

Ursii polari nu traiesc in Antarctica, ci la celalalt pol. Polul Sud e casa pinguinilor, in schimb. Imaginati-va daca ar fi fost sa traiasca in acelasi loc, ce s-ar fi intamplat. Ursii polari traiesc in teritoriile nordice ale Canadei, Alsaka, Rusia si alte astfel de teritorii. Apoi, in Antractica este prea frig pentru ursi.

2. Exista rauri in Antarctica

antarctica-timetv

Unul dintre aceste rauri este Onix, ce transporta apa rezultata in urma topirii, inspre est. Din cauza climatului extern, curge doar doua luni pe an, vara. Are o lungime de 40 km si desi nu are pesti, nu e lisit de viata, alge si organisme microscopice traiesc in apa sa.

3. Cel mai uscat loc de pe Pamant

antarctica-timetv

Unul dintre cele mai interesante aspecte legate de Antarctica este contradictia dintre climatul uscat si cantitatea imensa de apa (70% din apa dulce de pe Terra). Acest continent este cel mai uscat de pe Glob. Chiar si cel mai arid desert primeste mai multa ploaie decat Valea Uscata (foto), o regiune din Antarctica.

4. Nu exista locuitori

antarctica-timetv

Antarctica nu poate servi drept casa nici unui om. Singurele persoane care poposesc aici pentru perioade mai lungi de timp sunt oamenii de stiinta din comunitati temporare, organizate cu scop de cercetare. 5000 de astfel de oameni de stiinta si personal auxiliar vin in Antarctica, pe durata verii, iar 1000 raman si pe timp de iarna.

5. Taramul pinguinilor

antarctica-timetv

Acesta e singurul loc de pe Planeta unde poate fi gasit pinguinul Imparat. Este cea mai inalta si cea mai grea dintre toate speciile de pinguini. Pinguinii Imparat sunt singurii care se imperecheaza in timpul iernii arctice. Pinguinii Adeli, in schimb se imperecheaza in cele mai sudice zone. Exista 6 varietati de pinguini in Antarctica, din totalul de 17.

6. Cine detine Antarctica?

antarctica-timetv

Antarctica e pamant liber. Nu are guvern si nici o tara nu o detine. Multe tari au incercat sa isi impuna autonomia, in timp, dar s-a ajuns la un acord comun, care stabileste privilegiul ca Antarctica sa ramana singura regiune de pe Pamant, necondusa de vreo natiune.

7. Taramul meteoritilor

antarctica-timetv

Acesta este locul perfect pentru a gasi un meteorit. Aparent, meteoritii se prabusesc in patura de gheata a Antarcticii si se pastreaza mai bine decat in orice alt loc de pe Terra. Varii astfel de corpuri ceresti au cazut de pe Marte si sunt foarte valoroase.

8. Casa celui mai mare aisberg

antarctica-timetv

Aisberg B-15 este unul dintre cele mai mari aisberguri masurate. Are 295 km lungime si 37 km latime, ocupand o suprafata de 11.000 de km patrati – mai mare decat insula Jamaica. Masa a fost estimata la 3 milioane de tone. Dupa un deceniu, parti din B-15 tot nu s-au topit.

Citeste pe TimeTV si:

Aluviuni marine, dungi de pamant intre mari – partea aII-a – FOTO

Aluviuni marine, dungi de pamant intre mari – partea I – FOTO

6 lucruri pe care nu le stiai despre Australia

7 lucruri pe care nu le stiai despre Africa

Social

Arhiva stiri