Aluviuni marine, dungi de pamant intre mari – partea aII-a – FOTO

Sunt ce se poate numi pamant nou, aluviuni marine formate de curenti, din nisip si pietris la capatul unor insule sau penisnule in unghi oblic. Desi suna poate pompos sau stiintific, cert este ca arata superb si demonstreaza inca o data inversunarea si maiestria naturii. Continuam lista cu cele mai frumoase astfel de aluviuni marine.

8. Spurn Point, Marea Britanie

aluviuni marine-timetv

Sprun Point este o dunga ingusta de nisip, formata in varful coastei East Riding of Yorkhire, Anglia. Aluviunea ajunge pana la Marea Nordului si contribuie la formarea gurii estuarului Humber. Are peste 4,8 km lungime si 46 m latime maxima. Acest pamant nou este detinut inca din 1960 de Yorkshire Wildlife Trust si este rezervatie naturala, extrem de protejata.

aluviuni marine-timetv

9. Minnesota Point, SUA

aluviuni marine-timetv

Minnesota Point este o aluviune lunga si ingusta care se intinde de la Canal Park pana la Duluth. The Point separa Lacul Superior de Golful Superior si bazinul Duluth Harbor. Minnesota Point are 16 km lungime.

aluviuni marine-timetv

10. Dungeness Spit, SUA

aluviuni marine-timetv

Dungeness Spit este o aluviune lunga de 8,9 km si iese din pensinsula Olympic, la nord de Callam county, Washington, SUA. Suprafata de apa pe care o cuprinde se numeste Golful Dungeness. Este cea mai lunga aluviune din nisip din Statele Unite si gazduieste si farul Dungeness. Farul este deschis vizitatorilor, tot anul.

aluviuni marine-timetv

11. Farewell Spit, Noua Zeelanda

aluviuni marine-timetv

Farewell Spit este o fasie subtire in capatul nordic al Insulei de Sud a Noii Zeelande. Formeaza coasta Golfului Auriu si este cea mai lunga aluviune din Noua Zeelanda, intinzandu-se pe 26 km, la suprafata si pe 6 km sub apa. Farewell Spit se intinde de la vest spre est  si este format din nisip fin auriu. Partea nordica este alcatuita din dune abrupte si instabile, supuse vanturilor de 25 km/h.

aluviuni marine-timetv

12. Peninsula Cadiz, Spania

aluviuni marine-timetv

Cadiz e un oras spaniol ce apartine de Regiunea Andalucia, sudul Spaniei. Orasul are o populatie de 157 000 de locuitori si se afla pe o fasie de 10,58 km lungime. Este complet inconjurata de apa cu exceptia punctului sudic, care este legat de orasul San Fernando.

aluviuni marine-timetv

13. Fedotova Spit, Ucraina

aluviuni marine-timetv

Lungimea aluviunii Fedova este de 20 km. Se afla intre Marea Azov si estuarul Utlyuk’kyi. Pe aceasta sunt construite 150 de pensiuni si 2 centre de recreatie pentru copii. Exista numeroase modalitati de petrecere a timpului liber aici, de la magazine, cafenele, pana la parcuri de distractie si sali de jocuri.

aluviuni marine-timetv

Citeste pe TimeTV si:

Aluviuni marine, dungi de pamant intre mari – partea I – FOTO

6 lucruri pe care nu le stiai despre Australia

7 lucruri pe care nu le stiai despre Africa

Aeroporturi inconjurate de apa – FOTO

Social

Arhiva stiri