România în topul Bloomberg pe sănătate / Grafic interactiv

România într-un top la care nici nu gândeam, al statele lumii cu cel mai eficient sistem de sănătate – TOP Bloomberg.

Locul 33 este atribuit ţării noastre în faţa altor state cu mult mai dezvoltate cum ar fi Danemarca, Belgia şi chiar Statele Unite ale Americii.

Bloomberg

Bloomberg

Topul, însă, nu se referă la cele mai performante sisteme, ci la raportul preţ-rezultat.

SĂNĂTATEA EFICIENTĂ PE BANII PACIENŢILOR – Bloomberg

Clasamentul a fost realizat recent de Bloomberg şi a avut la bază trei criterii: speranţa de viaţă, procentul din PIB alocat pe cap de locuitor şi cheltuielile totale cu sănătatea pentru fiecare cetăţean în parte.

România a obţinut locul 33. Eficienţa actului medical românesc constând în actul medical foarte ieftin, la fel ca şi mâna de lucru.

Cea de-a doua explicaţie este că deseori se suplimentează fondurile cu bani din buzunarul pacientului care de multe ori este pus în situiaţia de a-şi cumpăra singur tratamentele.

EFICIENŢĂ PE BANII PACIENŢILOR

Topul Bloomberg este cât se poate de real. Într-adevăr, România poate fi considerată ultraeficientă analizând strict raportul dintre sumele alocate sistemului de sănătate şi rezultate. De fapt, la noi banii alocaţi sunt extrem de puţini, iar rezultatele sunt comparabile cu acelea ale altor ţări. Dar dacă mergem mai în profunzime şi am face un raport între responsabilitatea socială în sănătate şi indicatorii de morbiditate şi mortalitate evitabilă, ne-am plasa mult sub celelalte ţări din topul Bloomberg

sursă: ADEVARUL

În topul Bloomberg sunt 48 de state cu o populaţie de cel puţin 5 milioane de locuitori şi cu o speranţă de viaţă de cel puţin 70 de ani.

Social

Arhiva stiri