SIRIA: Criza siriană, cum s-a ajuns de la manifestații la război civil

Conflictul din Siria a început sub semnul „primăverii arabe” din 2011, după exemplul revoltelor din Tunisia, Libia şi Egipt.

Manifestanţiile paşnice s-au transformat rapid în lupte sângeroase, după intervenţia armatei.

Siria stiri

Replica dură a regimului de la Damasc, dar şi constituirea unui grup tot mai numeros de militari disidenţi au dus la formarea a două tabere – pro şi anti Assad – aflate în conflict ireconciliabil. În cei doi ani de război civil, peste 100.000 de persoane au murit, iar milioane au părăsit ţara.

SIRIA, DE LA PROTESTE LA RĂZBOI CIVIL

Criza siriană a debutat în martie 2011, sub forma unor manifestaţii paşnice antiguvernamentale contracarate la început doar prin replici ale simpatizanţilor regimului lui Bashar al-Assad.

Sirienii au cerut libertate politică şi au protestat faţă de sistemul autoritar al preşedintelui Bashar Al-Assad. Oamenii s-au plâns şi de corupţie, şomaj şi încălcarea drepturilor omului.

Încă de la început, guvernul a reacţionat dur şi a ucis mai mulţi manifestanţi, ceea ce a dus la izbunirea unor proteste violente în toată Siria.

La două luni de la începerea manifestaţiilor, guvernul a scos tancurile în stradă şi a atacat mai multe oraşe din centrul ţării. Atunci a început să se organizeze rezistenţa anti-Assad.

Un an mai târziu, rebelii au ajuns să controleze mai multe oraşe din Siria, dar şi cartiere ale Damascului. Au urmat lupte sângeroase cu armata, în care sute de oameni şi-au pierdut viaţa. A fost primul masacru comis de regimul Assad.

Comunitatea internaţională a început să privească tot mai îngrijorată spre ţara arabă. Două rezoluţii ONU au cerut încetarea măcelului.

Ţările occidentale nu au fost mulţumite de simplele condamnări şi au cerut măsuri ferme, însă China şi Rusia s-au împotrivit.

Criza siriana

În august 2012, a apărut pentru prima dată suspiciunea că Damascul ar folosi arme chimice împotriva rebelilor, dar şi a populaţiei civile.

Preşedintele american Barack Obama i-a cerut demisia lui Assad şi a sugerat pentru prima dată o intervenţie militară.

Atacurile din Siria nu au fost puse la cale doar de regimul lui Assad, ci şi de rebeli. Potrivit ONU, şi opozanţii au comis atentate şi crime nejustificate împotriva civililor.

În urmă cu aproape patru luni, un clip apărut pe internet a şocat întreaga lume. Pe imagini, un lider rebel a executat un soldat şi i-a mâncat inima (după cum puteți citi aici: Imagini dure: rebel sirian scoate inima unui soldat guvernamental și o manîncă). Imaginile au fost atât de şocante încât televiziunile nu le-au difuzat.

Siria 2013

Punctul culminant al conflictului a fost atins pe 21 august, când pe internet au apărut imagini cu civili cu simptome intoxicaţie cu gaz.

Videoclipul a stârnit furia occidentului. Opoziţia a acuzat armata siriană că a folosit arme chimice în raidurile de la periferia Damascului, soldate cu 1300 de morţi, printre care mulţi copii.

Autenticitatea imaginilor nu a fost însă confirmată de nici o agenţie de presă independentă.

În 2 ani, războiul civil s-a soldat cu peste o sută de mii de morţi, majoritatea civili. Iar milioane de oameni au fost nevoiţi să îşi părăsească patria – dintre refugiaţi, un milion sunt copii. Este cel mai mare dezastru umanitar din ultimele 2 decenii.

Mai puteți citi și:

Social

Arhiva stiri