69 de ani de la actul istoric din 23 august 1944 / Ziua Națională în comunism

Astăzi se împlinesc 69 de ani de la actul istoric de la 23 august 1944! Regele Mihai anunţa, la radio, că România întoarce armele împotriva Germaniei naziste şi se alătură Coaliţiei Naţiunilor Unite.

23 august

23 august

Un eveniment controversat din punct de vedere al implicaţiilor ulterioare, o zi de răscruce pentru istoria modernă. Timp de 45 de ani, până la prăbuşirea regimului comunist, pe 23 august s-a sărbătorit Ziua Naţională a României.

CONTROVERSELE UNUI ACT ISTORIC – 23 august

La 23 august 1944, România a acceptat armistiţiul oferit de Uniunea Sovietică, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.

După arestarea mareşalului Ion Antonescu şi a altor demnitari din guvern, la putere era înscăunat un nou cabinet: Blocul Naţional Democratic, din care făceau parte atât partidele istorice, cât şi comuniştii.

23 august Ziua Nationala in Comunism

Astăzi dictatura a fost înlăturată. Poporul reintră în drepturile lui. Regimul politic pe care îl vom înfăptui va fi un regim democratic„, anunţa declaraţia de constituire a Blocului Naţional Democratic.

Din nefericire, lucrurile nu au stat tocmai aşa. România a intrat în sfera de influenţă a Uniunii Sovietice şi au urmat peste 40 de ani de comunism.

Actul istoric de la 23 august 1944 rămâne, însă, şi astăzi subiect de polemici. Astfel, susţinătorii regelui Mihai îi atribuie acestuia rolul decisiv, în timp ce mulţi republicani consideră gestul acestuia un act de trădare.

Ceausescu la parada

După război, 23 august a devenit ziua naţională a României şi era sărbătorită cu mare fast, în fiecare an, de regimul comunist. Paradele militare erau nelipsite, la fel şi spectacolele omagiale cu pionieri şi muncitori.

Cu toate acestea, în 1989, sărbătoarea a căpătat un alt aer. Oamenii erau extrem de nemulţumiţi de regimul Ceauşescu, iar uralele din timpul defilării erau înregistrate şi difuzate la boxe.

Pentru prima dată, Ceauşescu a renunţat la parada militară şi a cerut ca festivitatea să aibă loc în faţa clădirii neterminate a casei Radio.

23 august 1944

Social

Arhiva stiri