Tzuc& Patsy, The Others, Whatever Works, Ad Hoc… și vocea Petrei Acker – interviu

547214_10200991894177337_1065371417_n Petra Acker

foto: Andrei Nagy

Tzuc& Patsy, The Others, Whatever Works și Ad Hoc sunt trupe românești inedite, care merită toată atenția iubitorilor de funk-jazz, soul, r’n’b sau rock. Toate au un numitor comun: Petra Acker.  Ne dă mai multe detalii în interviul următor.

Am văzut că ai avut multe concerte la intervale foarte scurte și în orașe diferite. La concertul de la Acuarela am auzit cântece în africană, parcă și în portugheză. Ai multe piese noi. Cum îți faci timp pentru toate?

Da, vara asta a fost cam plină de concerte și evenimente, și încă nu s-a terminat. Cum îmi fac timp pentru toate? Păi, există un timp pentru compus, un timp pentru repetat și un timp pentru organizat, iar concertele, le consider “recompense” pentru eforturile depuse. La concert mă detașez de orice problemă, intru pentru o oră – două într-o lume perfectă, fără nici o grijă, și mă încarc cu cea mai frumoasă energie care există pentru mine. Această energie mă duce mai departe, cu ea pot organiza concertele, pot porni în liniște la orice drum spre orice oraș, oricât de departe ar fi. E ca un ciclu care momentan se auto-întreține destul de bine. Spun ‘destul de bine’ pentru că partea organizatorică ma depașește câteodată din motiv de timp, pe deasupra îmi ține mintea ocupată constant și blochează inspirația pentru a compune, de exemplu, sau pentru activitați pur recreative. Nu am avut probleme din cauza asta, însă câteodată chiar îmi doresc să preia altcineva macar o partea din munca “non-creativa” pe care o fac! 

 

Ce îmi poți spune despre noile piese? 

In primăvara am avut un boost de inspirație, am compus mult, au ieșit vreo 6 piese noi pe care parțial le-am orchestrat împreună cu fratele meu, Michael Acker (bas), și cu Albert Tajti (clape). Ei fac parte din proiectul meu “personal” ca să zic așa, care se numeste “Whatever works”, cu care cânt compozițiile proprii. Au ”ieșit” piese precum “Prăpăd” (un cântec de dragoste pe care l-am compus împreună cu Jak Neumann), “Cum ar fi” (versurile le-am compus împreună cu un prieten, Ovidiu Sbancu, pe drumul din București spre Brașov), “Coming home” (pe asta am compus-o eu cap-coadă) și altele.

Pe lângă piesele noi am reluat o grămadă de compoziții mai vechi, pe care baietii din Whatever Works le-au reinterpretat. Unele din acestea ar fi „Love song“, piesa compusă prin 2008 cu Mihnea Blidariu (Luna Amară) și cu Dan Georgescu (Byron); “Never go away”, o piesă de-a mea pe care o cânt cu ‘Chilli Familli’ sau “I’ve missed a train”, pe care am compus-o cu Tibi Menyhard, un prieten foarte bun din Cluj, care pe vremuri era basist în ‘Chilli Familli’.

Cântecul cu fata ai cărei ochi croiau lumină  m-a impresionat foarte tare. Unde găsesc versurile?

Cântecul despre fata ai cărei ochi croiau lumină și băiatul cu ochii albaștri se numeste Verde-Albastru. Este o interpretare muzicală a unei poezii care mi-a placut foarte mult, scrisă de Ionut Buruiană, un tânăr actor, poet și scriitor în devenire, pe care am avut norocul să îl întâlnesc tot în această primăvară. Mi-a arătat poezia într-o seară, iar la scurt timp după, mi-a venit ideea de melodie și fratele meu a orchestrat-o, totul s-a potrivit din prima, pur și simplu. Versurile se gasesc aici http://ionutburuiana.intreculise.ro/search?q=verde-albastru. Are mare succes piesa asta, și de abia aștept să îmi fac timp să mă uit mai îndeaproape și la alte poezii de-ale lui Ionuț.  

Ce ar mai fi important de spus este că am început să cânt piese care îmi plac foarte mult de când eram mică / adolescentă. De foarte mult timp mi-am dorit chestia asta. Așa am luat în repertoriu piese precum “No Diggity”, pe care eu o știam cântată de Blackstreet sau “Ain’t got no..I got life!” de la Nina Simone. Pe langă asta, am început să cânt în mai multe limbi străine, momentan am 5 diferite în repertoriu, de la diverși artiști care îmi plac foarte mult, cât și compozitii proprii. Am piese în africană (Richard Bona), portugheză (Lenine), germană (Xavier Naidoo, Zweiraumwohnung), română (piese proprii și cântece populare‘jazzificate’) și în engleză, bineînțeles.

Petra Acker concert

Cu cine mai cânți acum?

 Momentan cânt cel mai des cu ‘Whatever works’ și cu ‘Tzuc& Patsy’. Prima este, după cum ziceam, trupa cu care cânt compoziții proprii și tot ce îmi place mult de la alți muzicieni. Este, de fapt, mai mult un concept decât o trupă. Formula nu este una stabilă. În funcție de context, loc sau posibilitățile fiecăruia colaborez cu diverși muzicieni care, în primul rând, îmi sunt prieteni. În functie de formulă, abordăm piesele diferit. De aceea am ales numele ‘Whatever works’, pentru că orice piese încercăm în orice formulă, funcționează pur și simplu! Spiritul prieteniei contează enorm de mult pentru mine, el scoate ce e mai bun din noi în acest context minunat numit muzică. E o comunicare non-verbală pe care o înțeleg cu toții foarte bine. În felul ăsta nu avem cum să greșim, e imposibil să sune prost, orice s-ar întâmpla.  Deja am colaborat cu un număr mare de muzicieni, cu toate că proiectul există de- abia din primăvară. Este un proiect enorm de interesant, de abia aștept să intru în studio cu el. Asta se va întâmpla, sper, prin noiembrie.

Petra 1

 

Tzuc&Patsy este un proiect și mai nou, care îmi place la fel de mult. Aici colaborez cu un Dj minunat pe numeTzuc, cântăm electro-funk, Hip-Hop și tot soiul de muzici cu groove, de dansat. Cu el m-am întâlnit din totală coincidență, exact când aveam nevoie de un Dj pentru un eveniment. A doua zi aveam un concert, care a ieșit, pentru faptul că a fost total improvizat, foarte bine. Așa că am continuat, iese din ce în ce mai bine și publicul dansează din ce în ce mai mult.

Am avut două concerte fantastice, chiar memorabile cu Tzuc, unul la Simone, un club mai recent deschis în Brașov (unde am cantat în jur de 5 ore, publicul pur și simplu nu voia să se oprească din dansat) și ultimul în VamaVeche, la ”Iurta călătoare (concept creat de Incubator 107), unde am cântat într-un amfiteatru. Am fost plasați exact pe ultima stâncă din sat, în spate la ‘Pescărie’. Și aici a ieșit un party foarte simpatic, într-o atmosferă cu totul specială.

Tzuc& Patsy mai are o variantă de live, la care ne însotesc diverși muzicieni cum ar fi Michael Acker la bas sau Robert Erdos la percuție. Chiar urmeaza un concert în formula mare la Durusa, în Maramureș.                                                                                       În scurt timp o să punem la punct proiectul ăsta. Vom compune și  vom înregistra niște piese. O să fie frumos!

the others - petra acker

 

Trupa cu formulă bine definită și neschimbabilă este The Others, cu care am început din februarie, să cânt din nou, după o pauză de doi ani și jumătate. Ne-am format în 2005 din prietenie, pe atunci nimeni nu era profi pe instrumentul lui. Basistul și saxofonistul au învățat instrumentele de la zero cu ocazia asta, iar eu am fost pentru prima oară vocea principală (până atunci cântasem într-un cor și în backing vocals cu Holtzkopf, prima mea trupa din clasa a X-a).

Cu The Others cânt doar piese pe care le-am compus împreună. Formula este aceasta: Petra Acker (voce), Alex Munteanu (saxofon), Victor Stoica (chitara), Michael Acker (bas) și AronFerencz (tobe).

trupa Ad Hoc - Petra Acker

Vara asta am avut ocazia, și poate o s-o am și în continuare, să cânt cu trupa Ad Hoc, trupa de punk acustic medieval. Cu ei nu am fost doar vocalist, am și dansat. A fost ceva cu totul nou pentru mine și foarte interesant! Am fost la câteva festivaluri de muzica medievală cu ei, la Sighișoara și la Suceava. La Zalau am cântat într-un Amfiteatru roman. A fost un cadru incredibil. Un peisaj minunat, exact în timpul celui mai frumos apus pe care l-am vazut anul ăsta

Ce concerte și festivaluri mai ai anul acesta?

Mai am patru festivaluri de vară, toate în acest weekend! Încep joi cu Poiana Urbană, la Bucuresti, în Piața Universitatii unde o să cânt cu The Others. Vineri mergem în aceeași formulă la Suceava, la Bucovina Rock Castle, unde am mai cântat la primele două ediții, cu alta trupa, Chilli Familli. Sâmbătă este un party lângă Brașov, la ștrandul din Codlea, unde o să cânt cu Tzuc, iar duminică o luăm spre Maramureș, la Durusa Summer Hills, unde cântă Tzuc& Patsy în formula mare, cu Michael Acker la bas și Robert Erdos la percuție. 

În noiembrie sunt invitată la festivalul de jazz din Satu Mare, unde o sa merg cu Whatever Works. Cam astea sunt fixate până acum. După acest weekend plin, mă așteaptă un session lung de organizat și  de dat telefoane! De la sfârșitul lui septembrie o să iau la rând toate cluburile de profil din țară, cu toate proiectele mele! O sa fie minunată toamna asta, de-abia aștept! 

tabara Petra Acker

Cum îți încarci bateriile?

După cum ziceam déjà mai sus, în primul rând cu muzică. Dar mai am și alte surse, cum ar fi activitatea cu copiii, de exemplu. Vara asta am organizat, pe lângă orele de germană și workshopurile pe care le dau săptămânal, o tabără pentru copii, pe la mijlocul lunii iulie. Am avut 17 participanti, mult mai multi decat mă așteptam (eu speram să fie 10), dar a fost un timp incredibil de frumos și am avut niște colaboratori extraordinari. Și dacă bateriile sunt chiar pe 0, îi fac o vizită calului meu, care este lângă Rupea, la Viscri, un sătuleț departe de lume, înconjurat doar de dealuri și păduri.  

Citește și:

Sute de concerte, educație alternativă, arta – interviu cu Petra Acker

Robin and the Backstabbers, la Festivalul de film Victoria

Pasionat de jazz la 10 ani – interviu cu Albert Ruscu

”Blondă sau brunetă”? – Interviu cu artistul Silvan Stâncel

Social

Arhiva stiri