Hamsterul auriu, amicul hazliu al copiilor. Ce trebuie să știi despre acest animăluț

Hamsterul auriu, unul dintre prietenii copiilor, este un animal vioi şi destul de uşor de întreţinut.

Hamsterul-auriu-amicul-hazliu-al-copiilor-Ce-trebuie-sa-stii-despre-acest-animalut

Hamsterul auriu, amicul hazliu al copiilor

În general, hamsterul auriu este foarte docil, în afara cazului în care este deranjat în timpul somnului sau este speriat. Când este deranjat, începe să ţipe şi este foarte agresiv. Hamsterul se obişnuieşte repede cu stăpânul său, la care ţipă uneori, dar nu îl atacă decât dacă este incitat. El ajunge să-şi cunoască stăpânul după miros. Hamsterul se supune foarte uşor la condiţiile de viaţă ce i se oferă, devine prietenos, câştigând repede dragostea atât a copiilor, cât şi a adulţilor. Atenţie: el doarme ziua şi este activ noaptea, aşa că nu îl deranjaţi!

Hamsterul este solitar şi are nevoie să trăiască singur în cuşcă. Are nevoie de multă mişcare, hrană şi apă proaspătă, precum şi un loc sigur şi liniştit, în care să doarmă în timpul zilei. Spre deosebire de vedere, care are o acuitate redusă, mirosul şi auzul sunt foarte dezvoltate.

Capul are o formă conică, ochii sunt negri, strălucitori, urechile mari şi rotunde, uneori mai închise la culoare. Gâtul este scurt, iar corpul este acoperit cu o blană moale, deasă, de culoare auriu-roşcată, mai deschisă pe burtă.

Hamsterul are o lungime cuprinsă între 11,5 şi 13 cm. Picioarele sunt scurte, la fel şi coada, care este groasă şi acoperită cu peri albi. Caracteristic hamsterilor sunt pungile din interiorul obrajilor, folosite la depozitarea hranei, uneori şi la transportul puilor. Când sunt pline cu alimente, pungile se destind, oferindu-i hamsterului o imagine tare hazlie. Mama poate avea între 4 şi 10 pui, în urma unei perioade de gestaţie de 15-17 zile. Imediat după naştere, deşi au ochii închişi, puii sunt vioi. Blana le creşte după 8 zile, la 16 zile văd normal.

În libertate, un hamster poate trăi cel mult patru ani, iar în captivitate între 2 şi 3 ani.

Diana Gălăţanu, medic veterinar

Citește pe TimeTV și alte articole trimise de Diana Gălăţanu, la rubrica SCRIE ȘI TU! :

Social

Arhiva stiri