ECKHART TOLLE: Permiteţi diminuarea egoului – dezvoltare spirituala

Egoul este întotdeauna în gardă împotriva a orice percepe el ca având efect de diminuare asupra sa. Mecanismele sale automate de remediere intră în funcţiune pentru a reabilita forma mentală de „eu”. Când cineva mă acuză sau mă critică, egoul simte că se petrece o diminuare a sinelui şi imediat încearcă să-şi remedieze sentimentul de sine diminuat recurgând la autojustificare, apărare sau învinovăţire. Pentru ego este irelevant dacă cealaltă persoană are sau nu dreptate. El este mult mai interesat de conservarea sinelui decât de adevăr. Aceasta este conservarea formei psihologice de „eu”. Chiar şi un lucru normal — precum a urla la rândul vostru către un alt şofer care vă face „idiot” — este un mecanism automat şi inconştient de remediere a egoului.

Id_Ego_Super_ego_by_time_constiinta  dezvoltare spirituala

Dezvoltare Spirituala

Unul dintre cele mai des întâlnite astfel de mecanisme îl reprezintă furia, datorită căreia egoul devine, pentru scurt timp, bombastic, uriaş. Toate mecanismele de remediere au un sens pentru ego, dar ele sunt de fapt disfuncţionale. Cele mai extreme din punctul de vedere al disfuncţiei pe care o implică sunt violenţa fizică şi autoamăgirea sub forma fanteziilor de grandoare.

O practică spirituală puternică constă în a permite diminuarea egoului atunci când se iveşte ocazia, nemaiîncercând să îl reabilitaţi. Vă recomand să aveţi această experienţă din când în când. De exemplu, când cineva vă critică, vă învinovăţeşte sau vă insultă, în loc să-i răspundeţi pe loc în acelaşi mod sau în loc de a vă apăra — nu întreprindeţi nimic. Permiteţi imaginii de sine să rămână diminuată şi apoi urmăriţi cu atenţie ce simţiţi adânc în interiorul vostru. Timp de câteva secunde s-ar putea să aveţi un sentiment de disconfort, ca şi cum vi s-ar fi micşorat dimensiunile. După care aţi putea simţi în interior un spaţiu foarte viu. Nu v-aţi micşorat deloc. În realitate, v-aţi dilatat.

În acel punct, există posibilitatea să realizaţi un lucru uimitor: atunci când aparent vă diminuaţi în vreun fel, dar ca răspuns nu manifestaţi absolut nicio reacţie nici în plan exterior, nici în interiorul vostru, veţi realiza că nimic real nu s-a diminuat, că devenind „mai puţin”, deveniţi în fapt mai mult. Când nu mai apăraţi şi nu mai încercaţi să vă consolidaţi forma, faceţi pasul în afara identificării cu forma, cu imaginea de sine mentală. Devenind mai puţin (în percepţia egoului), suferiţi de fapt o expansiune şi creaţi spaţiu pentru ca Fiinţa să-şi facă apariţia.

Atunci poate străluci prin forma vizibil slăbită adevărata putere, ceea ce sunteţi dincolo de formă. Acesta este mesajul lui Isus atunci când spune: „Lepădaţi-vă de voi înşivă” sau „întoarceţi şi obrazul celălalt.” Aceasta nu înseamnă, desigur, că îi invitaţi pe ceilalţi să vă agreseze sau că vă transformaţi în victimele oamenilor inconştienţi. Pot exista situaţii în care să fie necesar să îi spuneţi cuiva răspicat să se „dea la o parte”. Lipsite de defensivitatea caracteristică egoului, cuvintele voastre vor avea putere, dar nu şi forţă reactivă. La nevoie, puteţi spune cuiva un nu clar şi ferm, iar acesta va fi ceea ce numesc eu un „nu de calitate superioară”, lipsit de orice negativitate.

Dacă vă mulţumiţi cu faptul de a nu fi cineva în mod deosebit, de a nu ieşi în evidenţă, atunci vă armonizaţi cu puterea universului. Ceea ce pentru ego pare slăbiciune, reprezintă de fapt singura putere adevărată. Acest adevăr spiritual este diametral opus valorilor culturii noastre contemporane şi modurilor în care condiţionează ea comportamentului oamenilor. În loc să încercaţi să fiţi un munte — ne învaţă străvechiul Tao Te Ching — „Fiţi valea universului”. În acest mod, sunteţi restituiţi întregului şi astfel „toate lucrurile vor veni la voi”.

Similar, într-una din parabolele sale Isus ne învaţă:

„Ci, când vei fi chemat, mergând aşează-te în cel din urmă loc, ca atunci când va veni cel ce te-a chemat, el să-ţi zică: Prietene, mută-te mai sus. Atunci vei avea cinstea în faţa tuturor celor care vor şedea împreună cu tine. Căci oricine se înalţă pe sine se va smeri, iar cel care se smereşte, pe sine se va înălţa”.

Un alt aspect al acestei practici îl reprezintă înfrânarea tendinţei de a vă consolida sinele fălindu-vă, dorindu-vă să vă faceţi remarcaţi, să fiţi speciali, să produceţi impresie sau să cereţi atenţie. Din când în când, puteţi să vă înfrânaţi şi impulsul de a vă exprima părerea atunci când toţi cei din jur o formulează pe a lor. Vedeţi cum vă veţi simţi.

Mai puteti citi pe Time TV articole de dezvoltare spirituala in rubrica SPIRITUAL.

Social

Arhiva stiri