Cele mai spectaculoase fenomene ale naturii

yukon-northern-lights

picturesoftheplanet.com

Fenomenele naturii au terifiat și fascinat omenirea de-a lungul vremii. Au inspirat primele religii și au influențat destinele unor comunități.  Dar pe lângă evenimente devastatoare provocate de vulcani, cutremure sau uragane, natura își etalează uneori splendoarea fără margini. Nu degeaba oamenii i-au dedicat atâtea legende și arte.

Aurora boreala

northern lights

christophermartinphotography.com

Cu siguranță, unul dintre cele mai frumoase evenimente naturale care au loc pe Pământ, Aurora Boreala, denumită și Luminile Nordului, nu a încetat să fascineze oamenii. Aurora este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru.
Uimitor este faptul că Aurora nu este exclusiv terestră, poate fi observată și pe alte planete din sistemul nostru solar, precum Jupiter, Saturn, Marte și Venus. Fenomenul  poate fi reprodus artificial prin explozii nucleare sau în laborator.

 

 

Norii Mammatus

 

Mammatus Clouds

Norii Mammatus sunt un fenomen rar. Denumirea provine de la latinescul „mamma”, care înseamnă „sâni”. Acești nori au o structură celulară cu aspectul unor „pungi” care atârnă. Compuși în principal din gheață, norii Mammatus se pot extinde până la 400 de km în diferite directii, pornind de la „norul matcă”. De obicei, acest tip de nori sunt prevestitorii fenomenelor meteorologice extreme și se formează înaintea puternicelor furtuni de vară și sunt un semn al imensei cantități de vapori de apă care se aduna în atmosferă. Formarea norilor Mammatus reprezintă, încă, un mister pentru oamenii de știință.

mammatus clouds 1
Mareele roșii

red sea 09

Mareele rosii, deși par un fenomen înspăimântător, sunt rezultatul acumulării de alge în cantități mari care colorează apele și plajele într-un roșu sângeriu. Uneori pot fi  letale pentru peștii, păsările și mamiferele marine. Pot afecta și oamenii, însă nu s-au înregistrat decese din această cauză.

red sea
Los penitentes
penitentes snow formation morrie gasser

 Formațiunile de gheață „Los penitentes au această denumire datorita asemanarii lor cu niste călugări îmbracați în alb.
Los penitentes se formează pe ghetarii montani din cauza trecerii vaporilor de apă din ceață direct în stare solidă (sublimare), care sunt modelați apoi de vânturile puternice. Înălțimea lor poate varia între câțiva centimetri și 5 m, iar pentru alpiniștii care se încumetă să-i traverseze, pot fi foarte periculoși.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Pietrele calatoare

Racetrack_Playa_Pirate_Scott

Misterioasele pietre calatoare, ce cântaresc zeci de kilograme și par a se muta singure pe distanțe de sute de kilometri  prin deșertul Death Valley, creează controverse între oamenii de știință de zeci de ani.  Potrivit  unor cercetători,  mișcarea lor ar fi provocată de vânturile puternice și de înghețarea solului. Totuși, această teorie nu explică de ce unele pietre, care stau una lângă alta se mișcă pe traiectorii diferite.

Sursa: 9am.ro

Citește și:

Sapte minunatii cosmice – FOTO
9 pesteri care-ti bucura ochii
Opt alei pentru plimbari de vis

Social

Arhiva stiri